ALIANÇA PER A IMPULSAR EL MUNICIPALISME VALENCIÀ SOLIDARI

El president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, ha signat junt amb el president del Fons Valencià per la Solidaritat (FVS) i regidor de Benestar Social i Recursos Humans de l’Ajuntament de Vila-real, Álvaro Escorihuela, un conveni per a optimitzar i impulsar el municipalisme solidari a través de projectes col·laboratius en matèria de cooperació, sensibilització i educació per al desenvolupament dels països del sud.

Actualment, la Comunitat Valenciana es troba en una zona del planeta amb una situació econòmica i social privilegiada des de la qual és necessària la implicació i la col·laboració de totes les entitats, públiques i privades, en pro dels països en vies de desenvolupament.

Les accions de cooperació que el FVS desenvolupa s’emmarquen en la cooperació descentralitzada, entenent aquesta com aquella que sorgeix d’ens públics no estatals i que realitzen o promouen poders descentralitzats o locals com els ajuntaments o les diputacions provincials. L’element distintiu d’aquesta mena de cooperació és la seua empremta local on s’afavoreix la participació de tots els agents implicats en el procés.

En aquesta línia, sent l’FVMP una institució vertebradora de l’àmbit local en la Comuntat Valenciana, el conveni signat és «l’eina per a realitzar junt amb el FVS funcions d’assessorament en projectes de cooperació internacional per al desenvolupament, així com de transmissió d’informació en aquells temes d’interés comú cap a les entitats locals», ha assegurat Rubén Alfaro.

A més, ha indicat que «és un exemple més del compromís que tenim des de la Federació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que ens farà treballar de manera conjunta per a la cooperació municipalista al desenvolupament i vetlar per la sensibilització de la societat valenciana en les problemàtiques que pateixen els països del sud».

Per part seua, Álvaro Escorihuela ha valorat aquesta aliança com un «valuós pas» ja que les dues organitzacions «comparteixen diferents objectius municipalistes, els quals permetran permeabilizar amb major eficàcia entre les localitats valencianes la importància d’una cooperació municipalista i descentralitzada, així com es facilitar la divulgació de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible».

A l’acte de signatura del conveni també han assistit en representació del FVS Verónica Ferri, vicepresidenta del Fons i regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Canals; Ramón Vidal, secretari del Fons i alcalde de l’Olleria; Vicent Mahíques, tresorer del Fons i alcalde de Barxeta; i els vocals de la Junta Executiva Ferran Lloret, tinent d’alcalde de Pedreguer; i Rafa Mateu, alcalde d’Estivella.

Fons Valencià per la Solidaritat

El FVS és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectiu realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis. Actualment, el Fons compta amb 125 entitats locals valencianes sòcies (116 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.

La relació entre els municipis del sud i el FSV ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com per exemple les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.