Bones pràctiques municipals

Conjunt de actuacions destinades a sensibilizar la lucha contra la Violencia de Género en el Día Internacional en 2017. Morella (Castelló)

Com a entitat representant del treball desenvolupat pels ajuntaments de la Comunitat Valenciana en el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona (25 de novembre) en 2017, es destaca l’Ajuntament de Morella per l’organització d’aquestes jornades amb un conjunt d’activitats expressament dedicades a visibilitzar la violència de gènere i masclista i sensibilitzar la població contra ella.

Així durant 10 dies, s’han planificat i dut a terme una sèrie d’activitats per a arribar, de la manera més eficaç possible, a la població com:

  • Concentració. Performance: roda d’home i dones contra la violència de gènere amb el símbol ja conegut de Sabates roges contra la violència.
  • Xarrada amb el títol De la masculinitat tradicional a les noves masculinitats igualitàries en que punt ens trobem?
  • Taula redona, continuació de l’organitzada en 2016, dedicada a: Parlant sobre educació sentimental.
  • Projecció de la Pel·lícula Figures Ocultes.
  • Taller de prevenció de la violència de gènere per als alumnes i alumnes de 2n d’ESO.
  • Activitats en el Club i en l’Escola Infantil destinades a conscienciar sobre la Igualtat.

Així mateix, l’Ajuntament de Morella va constituir i va convocar, el 23 de novembre, el Consell d’Igualtat de Morella de què formen part membres de les associacions i entitats del municipi. La seua ferramenta principal, per a treballar de manera transversal, és el Pla Municipal d’Igualtat 2017-2020.

Totes aquestes actuacions estan destinades a aconseguir una ciutat igualitària en tots els aspectes de la vida local.

Labor desenvolupada en la lluita contra la violència de gènere durant 2017. Xirivella (Valencia)

La FVMP vol unir-se a la Diputació de València en el seu reconeixement a l’Ajuntament de Xirivella dins dels premis Celia Amorós per a visibilitzar la lluita contra la violència de gènere l’any 2017.

Per a atorgar aquest premi, la Diputació ha tingut en compte:

  • El treball realitzat per la Casa de la Dóna de Xirivella, un espai dedicat a l’assessorament jurídic i l’atenció psicològica per a dones.
  • El treball conjunt de la policia, la coordinació del qual és un dels exemples per a la resta de municipis.

Entre altres accions, l’Ajuntament de Xirivella, per mitjà de la Casa de la Dóna, ha organitzat en 2017:

  • I Jornades d’Igualtat i Diversitat: Avançant en la construcció de municipis igualitaris i diversos. El seu objectiu va ser facilitar als responsables municipals, així com a la ciutadania en general, els coneixements bàsics per a la implementació de les polítiques d’igualtat i diversitat municipals.
  • Setena Jornada Casa de la Dóna de Xirivella: Recuperant la història dels dones.
  • Celebració del Dia Internacional dels Dons, amb la col·laboració de diverses entitats i associacions, amb una vintena d’actes com: exposicions, xarrades i actes per a la joventut.
  • Activitats en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere (25 de novembre). Entre elles cal destacar: actuacions d’àmbit municipal per a previndre la violència i l’assetjament escolar i projecte d’observatori i pla local per a actuar davant de la violència en les aules.

Jardí Etnobotánico. Aras de los Olmos (València)

En 2015 l’Ajuntament d’Aras de los Olmos va decidir transformar el seu antic cementeri, en desús des de 1955, en un jardí etnobotánico que acull una col·lecció de plantes autòctones d’ús medicinal, culinari i ornamental.

El jardí està enclavat en una zona amb vista a la serra de Javalambre, rodejat del mur de pedra original, emblanquinament i els antics ciprers que aporten el record del que va ser.

La finalitat del jardí és ser un espai didàctic i d’entreteniment perquè les persones puguen conéixer la flora autòctona del territori i els seus usos.

En 2016 va ser guardonat amb el premi a la millor iniciativa mediambiental en el III Concurs Cementeris.

Espanta la por!: per Tots Sants monstres valencians. Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València.

La Biblioteca del Museu ha organitzat per segona vegada, en 2017, aquesta campanya destinada a difondre l’imaginari popular valencià sobre la por; fomentar la lectura i el coneixement de la literatura popular valenciana; promoure l’ús de les biblioteques; treballar l’emoció de la por i propiciar la recopilació local de llegendes i rondalles. S’emmarca en les activitats de foment lector Llegim, llegim, llegim.

Al projecte s’han adherit, a més de museus locals i col·legis públics, més de 90 biblioteques de la Comunitat Valenciana pertanyents als municipis d’Almenara, Altea, Carcaixent, Dénia, Onda, Paiporta, Paterna, Rafelbunyol, Teulada y Torrent, entre altres.

El Museu ofereix a les biblioteques públiques valencianes recursos gràfics i informatius per a dur a terme Espanta la por! El desenvolupament de cada activitat correspon a les pròpies biblioteques, adaptant el projecte a la realitat municipal.

Agent Tutor en la prevenció i eradicació de l’assetjament escolar. Burjassot (València), Canet d’en Berenguer (València), Dénia (Alacant), Elda (Alacant), Requena (València), Sant Joan d’Alacant (Alacant), Vinalesa (València) i Xàbia (Alacant)

L’Administració Local s’ha vist també abocada a buscar solucions a aquest greu problema, ja que no es limita a l’àmbit del centre escolar on s’ha de protegir a aquests xiquets o adolescents que veuen minvades les seues possibilitats de creixement personal i social. L’assetjament fa que passen a ser subjectes de la por que els impedeix desenvolupar plenament la seua vida i les seues facultats, i pot portar-los a l’absentisme escolar, la depressió o, inclús, al suïcidi.

L’establiment de la figura de l’Agent Tutor pot ser, de moment, un dels recursos eficaços per a pal·liar l’assetjament escolar a l’espera d’un pròxim estudi autonòmic que elaborarà la Generalitat Valenciana i que analitzarà aquesta qüestió en tots els municipis de la Comunitat.

Els agents tutors són agents de la Policia Local que busquen conscienciar sobre aquesta problemàtica i previndre-la treballant amb els xiquets i jóvens. Per a això, realitzen activitats dins dels centres escolars i utilitzen les noves tecnologies per a exercir una protecció més eficient.

Els ajuntaments han constituït la figura de l’Agent Tutor per dues vies:

  • El Protocol Marc del Programa Agent Tutor de la FEMP que aborda també la problemàtica de les drogodependències i l’absentisme, entre altres.

Aquests ajuntaments a la Comunitat Valenciana són: Canet d’en Berenguer, Dénia, Sant Joan d’Alacant, Vinalesa i Xàbia (informació proporcionada per la FEMP en data 12 de maig de 2017).

  • Diverses fórmules adaptades a cada ajuntament en funció de les seues característiques i necessitats.

Aquest és el cas dels ajuntaments de: Burjassot, Elda i Requena, entre altres.

Treball de les OMIC o SMIC al Dia Internacional dels Drets del Consumidors. Diversos ajuntaments

En el mostreig realitzat entre els ajuntaments i els seus OMIC (Oficina Municipal d’Informació al Consumidor) o SMIC (Servei Municipal d’Informació al Consumidor) es va comprovar que totes les seus webs arrepleguen un text comú d’informació bàsica sobre el Dia Mundial dels Drets del Consumidor 2017: el repte és el món digital. Cal tindre en compte que es tracta d’un objectiu per a tot l’any 2017, per el qual l’únic criteri no poden ser les activitats exercides en aqueix dia concret.

No obstant això, cal assenyalar, que les actuacions dutes a terme (xarrades, balanços, activitats infantils…), encara que valuoses, no s’ajustaven a informar als consumidors sobre la seguretat digital i les mesures per a preservar els seus drets.