Actuacions municipals en matèria de mediació

Les línies bàsiques del tractament de la mediació municipal a l’Ajuntament de Vila-real es basen en:

  • L’Ordenança de Convivència Ciutadana que assenyala (capítol XII-Mediació, art. 57-Servei de Mediació per a la Resolució de conflictes):
  • L’Ajuntament de Vila-real promourà especialment la mediació en els conflictes ciutadans com a eina bàsica per a una societat menys litigiosa i més cohesionada.
  • La Unitat de Mediació de la Policia Local (UMEPOL) de Vila-real, en qualitat de terceres persones neutrals, imparcials i professionals en la resolució de conflictes, mediaran en aquells conflictes relacionats amb la convivència ciutadana, sempre a petició de les parts.
  • La mediació no serà substitutiva del pagament de la multa o sanció corresponent.
  • La Unitat de Mediació Policial com una tècnica que utilitza la Policia Local per a ajudar les persones a resoldre de la millor manera els conflictes.
  • Les línies directrius d’aquesta mediació policial passen per considerar que:
  • Implica comunicació no verbal, assertivitat i intel·ligència emocional.
  • Mitjançant la prevenció de la violència i la gestió dels conflictes es millora la qualitat de vida dels ciutadans en evitar la via judicial.

Assoliments aconseguits a destacar:

  • En 2017, la resolució de conflictes va arribar a un 87% dels 273 casos que es van tramitar.
  • El Fòrum Mundial de Mediació, que va tindre lloc en 2017 a Quebec (el Canadà), va reforçar la seua posició de referent amb diversos reconeixements com ser considerada capital mundial de la mediació policial.

En aquest Fòrum va presentar una memòria o resultats de l’estudi d’impacte econòmic de la mediació judicial. La memòria es va presentar, també en 2017, en la Càtedra de Mediació Policial de la Universitat Jaume I.

  • El seu model de mediació policial per a solucionar conflictes s’ha exportat a països com l’Argentina, el Brasil o Panamà que estan aplicant les tècniques de la Policia Local de Vila-real.

Així, el municipi es consolida com a capital Iberoamericana en celebrar cada dos anys un congrés que reuneix a més de 400 professionals i que s’organitza en col·laboració amb governs llatinoamericans.

  • En relació a la formació:

La Unitat de Mediació Policial forma a agents nacionals i internacionals en la resolució de disputes veïnals.

Els seus mètodes són tan pioners que han inspirat en la Universitat Jaume I de Castelló per a crear una Càtedra específica de Mediació Policial amb l’objectiu d’estendre el coneixement de les seues àrees d’influència a través d’activitats d’investigació, formació i promoció.

La Càtedra es proposa estudiar la Mediació Policial, el seu context jurídic i el seu impacte socioeconòmic. A més, està dedicada a ser un centre de formació i investigació i fomentar les àrees d’integració dels joves i el seu entorn en la cultura de la pau.

Les jornades d’alumnes mediadors han convertit a Vila-real en un autèntic referent. En 2018 es va celebrar la novena edició que va reunir a 875 persones, arribades de 39 centres educatius de Castelló, València, Alacant, Sevilla i Sacile, localitat italiana que ha treballat amb Vila-real en els últims anys en el projecte europeu Medes de mediació escolar, els resultats del qual es van presentar en aquesta jornada.