Notícies
Notícies

Webinar Comunitats Energètiques Locals com a motor d’economia verda i participació energètica
L'FVMP, en col·laboració amb el Servei LABORA, ha organitzat un webinar dirigit a representants i personal tècnic municipal relatiu a l'impuls de la figura de les Comunitats Energètiques Locals com a motor d'economia verda i participació energètica. A la jornada, que va tenir lloc per mitjans telemàtics, hi van assistir més de mig centenar de persones i s'hi van presentar quatre models de gestió de CELs ja instaurants al territori valencià, amb la inestimable col·laboració de les Cambres de Comerç d'Alacant i Navarra, l'Ajuntament d'Ibi, la CEL de Montixelvo i ENERCOOP.

12.01.2023 - El coordinador de la província d'Alacant, David Fernández, entrevistat en el programa El Rall de À Punt
El passat 12 de gener va ser entrevistat al programa El Rall d’À Punt el coordinador de la província d’Alacant del conveni LABORA-FVMP. En esta entrevista es van abordar, entre d’altres, l’ampliació del nombre d’AODLs que la FVMP destina als municipis de la Comunitat Valenciana, així com ara el carácter productiu i innovador dels projectes que s’impulsen des de l’FVMP, en col·laboració amb Entitats Públiques i organitzacions del sector empresarial, que pretenen incidir en el mercat d’ocupació de manera positiva mitjançant l’espenta a la inserció laboral de la ciutadania a través de la figura de l’autoocupació, als municipis de fins 5.000 habitants. Els deixem l’enllaç a l’entrevista radiofónica: fes clic ací

VINCLES - L'ARTESANIA COM A ELEMENT DIFERENCIADOR DE PRODUCTE - RINCÓN DE ADEMUZ
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies al costat de Labora, en col·laboració amb l'Ajuntament de Castielfabib i la Mancomunitat de Municipis del Racó d'Ademuz, han dut a terme el passat 15 de desembre una trobada multisectorial per a fomentar el desenvolupament local a través dels oficis artesans, alguns oblidats, que atresoren els municipis rurals del territori valencià. La jornada ha tingut lloc a la Casa de la Vila de Castielfabib i sota el lema ‘Vincles’ s'ha marcat com a objectiu, precisament, crear vincles entre professionals i entitats públiques i privades, així com potenciar contactes, enfortir la col·laboració sectorial i crear sinergies per a millorar la competitivitat. L'exposició d'experiències individuals per part d'artesans de la zona que han aconseguit desenvolupar-se professionalment des de la seua saber tradicional ha servit com a exemple que, els oficis antics, alguns quasi ja perduts, continuen sent una oportunitat laboral de primer nivell en territoris afectats per la despoblació i l'èxode rural cap a les grans urbs.

ECOMERCAT DE NADAL EN MONTESA
El 17 de desembre es va celebrar a Montesa, municipi de 1.149 habitants de la Costera, el primer Ecomercat de Nadal: una jornada que va reunir a 26 productors per donar a conèixer els seus productes de proximitat i visibilitzar l´emprenedoria de les comarques de la Costera i la Vall d´Albaida. Fruites, verdures, torrons, olis, formatges, artesania, ganxet, espart... Una gran varietat de productes es van mostrar a la Plaça de la Vila de Montesa en un ambient festiu i molt nadalenc. La jornada també va comptar amb una programació molt fonamentada en la educació mediambiental i la conscienciació ecològica, gràcies a la participació dels Educadors Ambientals de la Mancomunitat de la Costera, que van realitzar adorns nadalencs amb materials reciclats i, posteriorment, es van penjar a l´arbre de la plaça per celebrar l´arribada del nadal. A més, es va comptar amb un taller d´espart i una xarrada d´alimentació sostenible a càrrec d´Agnès Pérez (Ca l´Agnés), emprenedora de Castellonet de la Conquesta (La Safor). L´acte va estar organitzar per els AODL de la comarca de la Costera i la Vall d´Albaida del conveni FVMP – Labora, l´Ajuntament de Montesa i la Mancomunitat de la Costera.

EL TURISME COM A MOTOR DEL DESENVOLUPAMENT LOCAL - ANNA
El passat dia 17 de novembre l'en municipi d'Anna, a la Canal de Navarrés, es va celebrar la jornada de turisme organitzada per la FVMP, en col·laboració amb Labora, Turisme Comunitat Valenciana i l'Ajuntament d'Anna. La jornada amb repercussió a nivell provincial titulada com “El turisme com a estratègia de desenvolupament local”, va servir com a punt de trobada entre institucions i diferents administracions públiques, empreses del sector privat i assistents en general. En aquesta jornada es van tractar diferents temes relacionats amb el sector turisme com és: el Nou Estatut de Municipi de Turístic, iniciatives i experiències turístiques del sector privat, els projectes i la gestió que des de les entitats publiques s'estan desenvolupant en el territori. En definitiva la jornada va servir per a posar en valor que el sector turístic és clau per a la dinamització econòmica i el foment de l'ocupació en els municipis d'interior de la província de València.

JORNADA EMPRENEDORIA I ECONOMIA SOCIAL AL OBSEDI PACTE TERRITORIAL MAESTRAT LITORAL
El dimecres 30 de novembre l’equip de la FVMP ha participat en la jornada sobre emprenedoria i economia social organitzada pel Pacte Territorial Obsedi Maestrat Litoral. S’han dut a terme diverses ponències i dinàmiques grupals de la mà de AESAL i la FVMP, també s’ha comptat amb la intervenció de l’associació acciÓnate. L’objectiu de la jornada era dotar als participants de ferramentes relacionades amb l’ocupació i en especial a l’autoocupació; per tal de fomentar l’emprenedoria en el món rural i oferir una visió dels recursos disponibles que hi ha al territori.

Curs d'Innovació en Tècniques d'Elaboració de Formatges
El equip d'Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies del Conveni Labora va organitzar i dinamitzar els passats 16 i 18 de Novembre un curs d'Innovació en Tècniques d'Elaboració de Formatges amb la col·laboració del Servei Tècnic de Transferència de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. El curs es va composar per una sessió en format virtual realitzada el passat dimecres 16 de Novembre, aquesta sessió formativa es va centrar sobre els aspectes teòrics, conceptes bàsics i fases en la elaboració de formatges. La segona sessió, en forma de taller pràctic presencial es va realitzar a l'Heretat de Pere al municipi de Quatretonda a la Vall d'Albaida el passat 18 de Novembre, en aquesta sessió es va mostrar els aspectes pràctics i tècnics a tindre en compte en l'elaboració del formatge fresc sense pasteuritzar. El curs va ser impartit per Angel Valeriano, formatger artesà de la Queseria Los Corrales d'Almedíjar situada al bell mig de la Serra d'Espadà i va estar coordinat per Joan Vinyals, AODL a l'Alt Palància de la FVMP. Aquesta formació i col·laboració naix de la voluntat de l'equip d'AODL de la FVMP de col·laborar amb el sector ramader per capacitar el sector en noves línies de desenvolupament de projectes complementàries a les explotacions i contribuir en generar un sector ramader amb major estabilitat, amb més generació d'ocupació i major diversificació. Per últim, mencionar que seguirem treballant amb el sector en funció de les seues necessitats i aquellles que hi detectem als territoris d'interior del nostre país. Al curs es van inscriure ramaderes i ramaders de les diferents comarques de nord a sud territori valencià i emprenedors amb intenció d'incorporar-se al sector en un futur pròxim. Agraïr als assistents, al ponent i el Servei Tècnic de Transferència de la Conselleria d'Agricultura per la col·laboració.

- Calendari i Activitats
- Subvencions per al desenvolupament local
- Jornada Tècnica de Valorització de Residus Mitjançant l'Agrocompostatge- Aielo de Malferit
- Entrevista en Cadena SER a Eva Silvestre- Projecte Juntes Millor
- Entrevista a David Fernández en El rall diari- Vincles
- Entrevista El Rall Carolina Pérez- Situació dels incendis
Presentació del Conveni FVMP-Labora
Benvinguts al conveni LABORA-FVMP
El conveni subscrit entre la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i LABORA per a la coordinació d'accions de desenvolupament local a la Comunitat Valenciana, dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat amb el Fons Next Generation de la Unió Europea, té com a objectiu fonamental estimular i impulsar el mercat laboral valencià, per a així abordar el repte demogràfic i facilitar la transformació productiva cap a una econòmica verda i digital, a través de la figura dels Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local.
Per a la definició d'aquest projecte territorial, hem desplegat a la Comunitat Valenciana una xarxa de 28 AODL, que actuaren especialment en municipis menors de 1500 habitants i en els municipis de fins a 5000 habitants, dins d'una estratègia territorial integral que permeta coordinar i impulsar accions en matèria d'ocupació, emprenedoria social, desenvolupament local sostenible i cohesió territorial, que faciliten la transformació productiva cap a una economia verda i digital.

Vídeo institucional. LABORA Apostant pel territori.
La despoblació del medi rural és una realitat que impacta directament en l'aïllament de molts municipis, la desaparició de costums i tradicions, o l'extinció de professions i formes de vida que han passat de generació en generació.
Actualment, la realitat és impactant. La meitat dels municipis estan en risc d'extinció i queden definits amb els següents paràmetres: baixa densitat, envelliment de la població, caiguda de la natalitat i la pèrdua constant de la població.
Davant aquesta realitat, i gràcies al conveni signat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i LABORA, a través de la xarxa d'agents de desenvolupament local desplegats per tot el territori, promouen accions per a afavorir la cohesió territorial a través d'ajudes a emprenedors disposats a viure en municipis amb el risc de despoblació.
El programa REVIU, des de l'Agenda AVANT de la Federació, estan aconseguint generar ocupació i desenvolupament econòmic gràcies a famílies que han decidit buscar una oportunitat fora dels grans nuclis urbans.
Aquest vídeo aprofundeix en aquest problema i aporta eines i testimoniatges que poden revertir aquest procés i fer de les poblacions rurals un cresol d'oportunitats i un atractiu per als nouvinguts.


Desenvolupament econòmic
L'equip d'agents està col·laborant en iniciatives i programes que, des de l'administració autonòmica, ajuntaments, mancomunitats, consorcis, pactes territorials per l'ocupació, Centres Europeus d'Empreses i Innovació (CEEI), Agenda valenciana antidespoblament (AVANT), agents socials, empreses i entitats sense ànim de lucre, vulguen posar en marxa o estiguen desenvolupant projectes en matèria de desenvolupament econòmic.

Formació i ocupació
Des de la realitat de cada localitat i després de l'anàlisi del territori es propicien espais de debat i reflexió amb els diversos agents de la Comunitat Valenciana, tot buscant la complementarietat de les actuacions i l'optimització dels seus recursos sobre la creació i manteniment de l'ocupació, per actuar com a mecanisme de connexió. Posem especial èmfasi en la detecció d'oportunitats, sinergies possibles entre localitats i la formació per a la inserció laboral.

Emprenedoria
La presència en el territori i la proximitat amb les entitats locals i la seua població, connecten a l'equip d'agents de desenvolupament local amb la realitat de cada municipi i els permeten una connexió amb aquells emprenedors que necessiten orientació i/o assessoria per a posar en marxa els seus projectes.
Mapa dels AEDL desplegats pel territori.
S'ha desplegat un equip multidisciplinari d’AODL en la gran majoria de les comarques de les tres províncies, amb l'objectiu de donar cobertura a una gran part del territori de la Comunitat Valenciana, amb especial atenció als municipis que estan en risc de despoblació.
Contacte
ORGANIGRAMA | |||
---|---|---|---|
Cargo: | Coordinadora General Convenio FVMP-Labora | Nuria Hernández | nhernandez@fvmp.org |
Coordinador Técnico | Drago Colja García | dcolja@fvmp.org | |
Asistente Técnico | Pablo García-Estela | pgarcia@fvmp.org | |
Administrativa | Claudia Sisu | csisu@fvmp.org | |
Coordinadora Provincia de Valencia | Laia Lloret | llloret@fvmp.org | |
Coordinador Provincia de Alicante | David Fernández | dfernandez@fvmp.org | |
Coordinadora de Castellón | Silvana Espí Estornell | sespi@fvmp.org | |
AEDL Valencia | Zona Les Riberes | Elena Artés Naya | eartes@fvmp.org |
Zona La Serranía | Nadia Aguilar Diéguez | naguilar@fvmp.org | |
Zona Valencia Central | María Vallés Celda | mvalles@fvmp.org | |
Zona Ribera del Xúquer | María Consol Alfonso Castelló | mcalfonso@fvmp.org | |
Zona Rincón de Ademuz - Utiel Requena | Ana María Sáez Sáez | asaez@fvmp.org | |
Zona La Safor - La Costera | Salvador Calatayud Sanfélix | scalatayud@fvmp.org | |
Zona Valencia Centro-Norte | Manuel Bernete Navarro | mbernete@fvmp.org | |
Zona Vall d'Albaida | Vanesa Belda Ribera | vbelda@fvmp.org | |
Zona Valencia Interior | Eva Silvestre Francés | esilvestre@fvmp.org | |
Zona La Safor - La Costera | Anaí Monserrat Olmo | amonserrat@fvmp.org | |
Provincia de Valencia | Daniel Kuper Dormidontov | dkuper@fvmp.org |
Vincles

VINCLES
Primera trobada impulsada per Labora, la FVMP i l'Agenda AVANT per a compartir experiències entre professionals.
Aquesta iniciativa sorgeix de les necessitats expressades per molts dels professionals amb els quals treballen els agents de desenvolupament local de l’FVMP, per a l'impuls dels pobles inclosos en l'Agenda AVANT de la Generalitat. El propòsit és posar en contacte a persones dedicades a diferents àmbits o amb ganes d'emprendre noves activitats per a aprofundir en el coneixement de l'entorn, amb la finalitat de dissenyar propostes complementàries que ajuden a dinamitzar el territori..
![]() |
Data: 15/12/2022 | |
Títol: L'artesania com a element diferenciador de producte - Vincles Racó d'Ademus | ||
Descripció: Et convidem a la Trobada d'emprenedoria en municipis rurals VINCLES en la comarca Racó d'Ademús, la qual està dirigida a l'àmbit de l'artesania, on el principal objectiu és reforçar el teixit artesanal i crear sinergies entre els mateixos artesans, on es donen a conéixer les experiències individuals amb l'objectiu final de crear connexió entre tots. El tema complementari a tractar durant la trobada serà el Document de Qualificació Artesana (DQA) expedit pel Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, com obtindre'l i els seus beneficis. |
![]() |
Data: 12/05/2022 | |
Títol: Innovació en el sector primari - Vincles Bellús | ||
Descripció: La Federació Valenciana Municipis i Províncies (FVMP) en el marc del conveni subscrit en Labora i en col·laboració amb l'Ajuntament de Bellús se celebrarà una Trobada d'emprenedoria en municipis rurals, en concret en el municipi de Bellús: VINCLES. Amb aquesta trobada donem visibilitat als projectes innovadors que s'estan desenvolupant dins del sector primari a la comarca de la Vall d'Albaida. |
![]() |
Data: 10/11/2022 | |
Títol: Diferenciació de la qualitat amb la marca - Vincles Gátova | ||
Descripció: La Trobada Vincles és una iniciativa de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) realitzada mitjançant els agents de desenvolupament local adscrits al conveni amb LABORA de la Generalitat Valenciana, que persegueix donar a conéixer els projectes de les emprenedores i emprenedors del territori que contribueixen al desenvolupament econòmic, especialment en els municipis xicotets. D'aquesta manera poder potenciar la xarxa de contactes, enfortir la col·laboració entre ells, dinamitzar els mercats locals, en definitiva, generar sinergies. |
![]() |
Data: 02/06/2022 | |
Títol: Dones emprenedores - Vincles Castelló de Rugat | ||
Descripció: El passat 2 de juny a Castelló de Rugat va tindre lloc la “Trobada Vincles-Dones Rurals” dirigit a emprenedores de la comarca de la Vall d´Albaida. La trobada Vincles és una iniciativa de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) realitzada mitjançant els agents de desenvolupament local del conveni amb LABORA de la Generalitat Valenciana, que persegueix donar a conéixer els projectes de les dones emprenedores de la comarca que contribueixen al desenvolupament econòmic, especialment en els municipis xicotets. La jornada va finalitzar amb una dinàmica en la qual es va posar en comú reptes, dificultats i oportunitats de les dones en el món rural. |
![]() |
Data: 02/06/2022 | |
Títol: Trobada d'empreses innovadores en el territorio - Vincles Culla | ||
Descripció: La jornada de Vincles va tractar sobre la temàtica de l'emprenedoria en l'àmbit comarcal, concretament a la comarca de l'Alt Maestrat. Es va exposar tots els projectes que s'estan duent a terme en col·laboració amb els emprenedors, empreses i altres entitats locals del territori. També casos d'èxit programats per a l'acte, els quals van explicar el funcionament de les seues empreses, com van iniciar els seus projectes, plans de futur, etc. Finalment, es va donar lloc un col·loqui entre tots els assistents sobre les possibilitats de creixement del territori, les principals dificultats que se'ls presenten en el dia a dia de la seua activitat i l'exposició de noves idees que pogueren implementar-se per a establir sinergies conjuntes i obtenir un benefici comú. |
![]() |
Data: 19/05/2022 | |
Títol: Trobada d'emprenedoria i empresaris del sector turístic - Vincles Moncofa | ||
Descripció: Dijous 19 de maig es va celebrar a Moncofa (La Plana Baixa), una nova jornada de “Vincles” enfocada en el sector turístic. La finalitat de la jornada va ser la d'establir xarxes col·laboratives i sinergies entre les diverses empreses i organitzacions presents per a propiciar la creació de possibles línies de treball conjuntes que ajuden a donar una major visibilitat i possibilitats de creixement a totes elles, generant a més nous nínxols de treball. |
![]() |
Data: 14/03/2022 | |
Títol: Trobades d'emprenedoria a municipis rurals- Vincles Eslida | ||
Descripció: La Trobada d'emprenedoria en municipis rurals Vincles, en col·laboració amb el Parc Natural de la Serra d’Espadà, va tindre com objectiu posar en contacte professionals dels municipis que formen part del Parc, per potenciar la xarxa de contacte, enfortir la col·laboració entre ells i crear més sinergies perquè seguen més competitius. Van participar emprenedors i emprenedores de la zona i van tractar de diferents projectes enfocats a la cosmètica natural, producció de roba sostenible, turisme rural i promoció de productes de proximitat, de municipis com Xóvar, Artana, Tales, entre d’altres. |
![]() |
Data: 21/05/2022 | |
Títol: 2a trobada Vincles de promoció econòmica de l'Alcoià i el Comtat - Vincles Alqueria d'Asnar | ||
Descripció: Trobada de foment econòmic destinat a persones emprenedores, persones que desenvolupa alguna activitat econòmica i agents de de desenvolupament local de les comarques de l'Alcoià i el Comtat. Es va elaborar fòrum obert per conèixer casos d'èxit i poder exposar el teu negoci o la teua idea per a emprendre de cara a la creació de sinèrgies entre les actrius i els actors econòmics de les nostres comarques. |
![]() |
Data: 17/11/2022 | |
Títol: Trobada de professionals de la salut - Vincles Xert | ||
Descripció: Trobada d'emprenedoria en municipis rurals VINCLES dirigit a emprenedors i professionals de la salut. Es tracta d’una trobada organitzada per la FVMP amb el suport de LABORA i de l’Ajuntament de Xert, amb l'objectiu de potenciar la xarxa de contactes, enfortir la col·laboració entre ells, dinamitzar els mercats locals i, en definitiva, generar sinèrgies. |
![]() |
Data: 22/11/2022 | |
Títol: Solucions de màrqueting digital i posicionament web del teu negoci - Vincles Biar | ||
Descripció: La Trobada de VINCLES al territorio, organitzada per la FVMP, en co·laboració amb el Servei LABORA i l’Ajuntament de Biar, que té com a objectiu crear sinèrgies entre el teixit empresarial per tal d’afavorir la promoció econòmica i el desenvolupament local dels municipis de Biar i voltants. Esta jornada estava dirigida a empresaris/àries, autònoms/es, AODLs i persones amb idees per emprendre el seu propi negoci i se centrarà en el màrqueting digital i el posicionament web com a ferramentes per a la millora de l’activitat de les empreses de la zona. |
Jornades
Col·laboracions.

REVIU
Col·laboració des del conveni LABORA-FVMP cap al programa REVIU.
Els pobles en risc de despoblació atesos dins de l'agenda AVANT de la Generalitat Valenciana, són focus d'atenció també des de LABORA, ja que necessiten d'impuls i iniciatives per a incrementar el desenvolupament econòmic, des de l'ocupació i l'emprenedoria. Per a això la xarxa dels AEDL desplegats pel territori promouen iniciatives i sinergies entre els diferents territoris.+ Info