Dénia i les Ciutats Creatives d’Espanya reforcen vincles i projectes comuns a Bilbao

Dénia ha participat activament en la III Trobada de Ciutats Creatives UNESCO d’Espanya que s’ha celebrat el cap de setmana passat a Bilbao. La trobada s’ha fet coincidir i ha confluït amb la prestigiosa Bilbao Bizkaia Design Week, que organitza anualment la ciutat basca com a Ciutat Creativa del Disseny. En les sessions de treball de la trobada han participat l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i el director de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Floren Terrades.

 

A més de les reunions de treball, tallers i visites institucionals, dissabte va tindre lloc un acte central en l’Azkuna Zentroa en el qual destacats creatius de les ciutats participants van mostrar propostes d’interacció entre la resta de disciplines de la xarxa UNESCO: Cine, Disseny, Gastronomia, Artesania, Música, Literatura i Arts Digitals. En  representació de Dénia com a Ciutat de la Gastronomia va intervindre el cuiner Juanfra Valiente, al front del departament de creativitat de Quique Dacosta Restaurant, qui va fer una ponència sobre el disseny i la cuina contemporània.

 

Dins de l’agenda d’activitats, la delegació de Dénia va visitar el Basque Culinary Center, on van ser rebuts pel director acadèmic, Alex Beitia, amb qui van parlar de futures col·laboracions. També es van establir contactes amb l’Escola Superior d’Hostaleria d’Artxanda, on el seu director, Joseba Lozano, els va explicar el funcionament del Basque Food Laboratory, que investiga i crea productes innovadors per a empreses d’alimentació. Per la seua banda, la regidora de Salut i Consum de l’Ajuntament de Bilbao, Yolanda Díez, va fer de cicerone en una visita al Mercat de La Ribera de les delegacions de les dos Ciutats Creatives de la Gastronomia d’Espanya, Dénia i Burgos.

 

Totes les ciutats participants van ser convidades d’excepció en la inauguració de la Bilbao Bizkaia Design Week (BBDW21) celebrada en el Museu Guggenheim.

 

Les set ciutats espanyoles de la xarxa UNESCO han estat avançant en els darrers tres anys en el reforçament dels lligams i estudien formar una associació entre elles per a fer més estreta la col·laboració, fer-se més visibles i reivindicar les seues necessitats comunes.

 

A la trobada de Bilbao han estat presents representants institucionals i tècnics de Sevilla (Música, 2006), Bilbao (Disseny, 2014), Granada (Literatura, 2014), Burgos (Gastronomia, 2015), Dénia (Gastronomia, 2015), Barcelona (Literatura, 2015), Terrassa (Cine, 2017), Llíria (Música, 2019) i Valladolid (Cine, 2019). A començaments de novembre s’ha afegit a la xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, en l’àmbit de l’Artesania i les Arts Populars, la ciutat valenciana de Manises.

 

Font: Ajuntament de Dénia