El programa Vives Emplea Saludable ajuda a trobar treball a persones desocupades a Borriana

  • L’Ajuntament de Borriana i Acció Contra la Fam posa en marxa un nou programa gratuït per a afavorir la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat a través d’un enfocament de vida saludable
  • Segons els resultats del programa en 2021, el 58% dels participants van trobar una ocupació i un 16% va iniciar o va reprendre algun tipus de formació per a millorar el seu perfil professional
  • La inscripció per a la pròxima edició està oberta i pot realitzar-se en <vivesempleasaludable.org>

Borriana (24.02.21).- Persones desocupades de Borriana milloraran en els pròxims mesos les seues possibilitats de trobar un treball mitjançant la participació en Vives Emplea Saludable, un nou programa innovador i gratuït d’Acció contra la Fam, en el qual col·labora l’Ajuntament de Borriana, que ajuda persones en situació vulnerable a accedir al mercat laboral i alhora promou hàbits de vida saludables.

Els únics requisits per a participar són estar inscrits com a demandants d’ocupació, tindre motivació i ganes de comprometre’s. El programa nou, Vives Emplea Saludable, s’iniciarà a principis de març i finalitzarà a mitjan juny. Es realitzaran 2 edicions durant 2022 amb 25 participants en cadascuna.

Després de l’èxit de les edicions anteriors que no incloïen la perspectiva explícita del foment de vida saludable, en què més de la meitat de les persones participants han aconseguit reinserir-se en el món laboral, l’inici del nou programa està previst per al 10 de març de 2022 i encara queden places disponibles. Les persones interessades a participar poden inscriure’s en <www.vivesempleasaludable.org>.

Vives Emplea Saludable compta amb la col·laboració de diferents empreses, professionals i persones expertes en matèria d’ocupació i salut. El seu objectiu és l’enfortiment de les competències professionals i acompanyament en el procés de busca d’ocupació. Tot això a través d’un enfocament de vida saludable i una modalitat mixta de presencialitat i contacte virtual sense que siga l’accés digital un impediment perquè el projecte compta amb la possibilitat d’oferir ajudes en aquest sentit.

En 2021, 50 persones van poder participar en les dos edicions, de les quals 29 van trobar una ocupació, la qual cosa suposa un 58% d’insercions, 20 dones i 9 homes, i principalment en els sectors de logística, indústria i agrícola. A més 8 persones més es van inserir formativamente, la qual cosa representa un 16%.

El programa usa una metodologia innovadora de treball en equip que projecta les capacitats dels participants per a aconseguir els seus objectius laborals. Aquest treball en grup es complementa amb altres sessions individuals en les quals es treballen aspectes més particulars, així com formacions qualificades segons el perfil i tallers generals per a la millora de competències.

Les regidores de Serveis Socials i Ocupació, Esther Meneu, i d’Igualtat i Inclusió, Maria Romero, han destacat els “bons resultats de la memòria de 2021 que han millorat els de 2020, ja que han passat de 24 reinsercions laborals a 29 i de dos reincorporacions a formacions del seu interès a vuit. A més les persones participants van valorar el programa amb un 4,9 sobre 5”.

D’aquesta manera, han explicat, la mitjana de satisfacció amb el programa segons les enquestes realitzades als participants és d’“excel·lent”. Una altra qüestió que han destacat Meneu i Romero és “el suport social que ha suposat el programa per a les persones participants, ja que també s’ha facilitat a les persones que l’han necessitat targetes per a alimentació o mitjans telemàtics per a seguir amb la formació”.

Romero i Meneu han valorat que els resultats del passat exercici “parlen per si sols”, ja que “el programa ha sigut un èxit no solament a nivell laboral o formatiu, sinó també perquè el grup configurat ha permès reil·lusionar-se a 50 persones de la localitat i sentir-se acompanyades en un temps d’incertesa màxima”.

Vives Emplea Saludable

En el programa Vives Emplea Saludable es formen equips de treball de 25 persones i, mitjançant un procés participatiu i transformador, es treballarà en dos eixos principals: potenciar i millorar habilitats personals i competències professionals i promoure hàbits de vida saludable, mitjançant els quals les persones participants milloren el seu estat de salut física, mental i emocional, amb l’augment de la seua motivació i multiplicant les seues oportunitats de trobar i/o mantenir una ocupació.

Durant tres mesos, el programa treballa setmanalment en sessions grupals online i presencials. També es duen a terme sessions individuals amb l’objectiu d’oferir una atenció més personalitzada i ajustada a cada persona.

Entre les activitats previstes cal destacar sessions específiques de competències digitals; sessions d’activitat física grupal; contactes directes amb empreses, visites a negocis i realització de tallers amb responsables de recursos humans; tallers oferits per professionals de l’ocupabilitat i la salut, i la participació en esdeveniments d’ocupació, fòrums i trobades.