ES POSA EN MARXA LA XARXA PER L’ECONOMIA SOCIAL AMB MÉS D’UNA VINTENA DE MUNICIPIS DE TOT EL TERRITORI VALENCIÀ

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Direcció General d’Emprenedoria i cooperativisme de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i treball han posat en marxa un  nou fòrum de treball entre municipis valencians, la Xarxa de Municipis per l’economia Social (XMES). Aquest nou espai de treball dins de la FVMP està compost per més d’una vintena de municipis de tot el territori valencià que tenen com a objectiu potenciar l’economia social entre els ajuntaments.  

La posada en marcha de la nova xarxa ha tingut lloc a l’Ajuntament de València, entitat que presideix la xarxa mitjançant el seu alcalde, Joan Ribó.  Aquesta xarxa compta amb la presència dels representants dels municipis que formaran part de la xarxa. La Xarxa comença constituint-se amb la presidència de l’ajuntament de València i les vicepresidències de Viver i Petrer. A més a més, també formaran part de la Xarxa: les diputacions d’Alacant i Castelló, Titaigües, Alcublas, Benassal, Crevillent, Pedreguer Vistabella del Maestrat, Pobla de Vallbona, Beniarrés, Catarroja, Font de la Figuera, Pego, Benlloch, Betxí, Ademús, Otos, Lluxent i Aiora. 

A la presentació de la Xarxa a més a més, ha participat Víctor Meseguer, comissionat del Govern d’Espanya per l’economia social qui ha destacat la importància de posar en valor “l’economia social des del municipalisme”. La creació d’ aquesta xarxa és molt important. La seua creació permet estar a les institucions valencianes locals totalment alineades amb l’estratègia industrial de l’estat i d’Europa, ha indicat Meseguer. 

Per la seua part, l’alcalde de València i president de la Xarxa, Joan Ribó ha posat l’accent en el fet que “el foment de l’economia social mitjançant eines com la Xarxa de Municipis per l’Economia Social es molt important, ja que tots els municipis han de teixir aliances per fer front als reptes comuns als que s’enfronten”.  

El vicepresident de la FVMP, Diego Gómez, ha incidit que aquesta Xarxa dona la possibilitat de fer palés que “les entitats locals esdevenen agents clau per a contribuir a l’economia social”. 

Finalment, la Directora General d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa Garcia s’ha congratulat per la creació de XMES. “Els agents de l’economia social tenen una gran relació amb els ajuntaments ja que ambdues Instituciones mantenen una relació de proximitat amb la societat. Per tant, l’economia social ha d’anar lligada, necessàriament als municipis” ha explicat Garcia.  

Aquesta nova xarxa tindrà com a objectiu esdevindre un instrument per a que pobles i ciutats fomenten l’economia social i el canvi de model productiu al territori valencià. Així doncs, entre els principis de la xarxa estarà fer palès que l’economia és una eina per fer possible que el centre de l’acció política siga la satisfacció de les necessitats de les persones, una economia respectuosa amb el medi ambient i socialment justa. Totes les persones assistents han coincidit en el fet que la xarxa serà un fòrum de debat i pensament on els municipis posen l’acent en aquelles accions de governança municipal on la cooperació i el be comú estiguen per damunt de la competició i el guany individual. 

COMPOSICIÓ DE LA XARXA 

Presidència: Ajuntament de València. Joan Ribó Canut. 

Vicepresidència 1: Ajuntament de Viver. Maria Nieves Simón Campos.   

Vicepresidència 2: Ajuntament de Petrer. Irene Navarro Díaz.  

Vocal 1: Titaigües. Ramiro Rivera Garcia.  

Vocal 2: Diputació Alacant. Sebastián Cañadas Gallardo.  

Vocal 3:Diputació Castelló.  Pau Ferrando.  

Vocal 4: Ajuntament Alcublas. María Blanca Rosa Pastos Cubillo.  

Vocal 5:  Ajuntament Benassal. Maria Luz Monterde Puig.  

Vocal 6:Ajuntament de Crevillent. José Manuel Penalva.  

Resta de Membres 

Ajuntament de Vistabella del Maestrat , Jordi Alcon Molina.   

Ajuntament de Pobla de Vallbona , Josep Vicent Garcia i Tamarit.   

Ajuntament de Beniarrés, Miguel Ánguel Sanchis Jordà.  

Ajuntament de Catarroja, Jesús Monzó i Cubillos.   

Ajuntament de Font de la Figuera , Vicent Muñoz i Jordà. 

Ajuntament de Pego, Enrique Moll Briones.   

Ajuntament de Pedreguer, Sergi Ferrús Peris. 

Ajuntament de Benlloch, Àngel Ribés Bellés.   

Ajuntament de Betxí, Alfred Remolar Franch.  

Ajuntament de Ademús, Ángel Andrés González. 

Ajuntament de Otos, Mario Mira Alfonso.   

Ajuntament de Lluxent, Xaro Boscà Aranda. 

Ajuntament de Ayora, José Vicente Anaya.