Escolars de Borriana participen en la plantació d’un bosc litoral de tamarius en la zona del costat del Mercat de la Mar

  • 43 xiquets i xiquetes del CEIP Cardenal Tarancon han plantat 22 exemplars de tamarix gallica
  • El tamariu és un arbust que per les seues característiques s’adapta fàcilment a les terres d’alta salinitat

 

Borriana (04.02.22).- Un grup d’escolars de Borriana ha participat aquest matí en la plantació i reforestació de la zona de la platja de la Malva-rosa, que la Regidoria de Sostenibilitat Mediambiental està duent a terme en la zona litoral.

Així, un total de 43 xiquets i xiquetes de segon cicle, de tercer i quart curs, del col·legi Cardenal Tarancon han sigut els protagonistes d’una jornada en la qual s’ha plantat un bosc de fins a 22 exemplars de tamarius (tamarix gallica) en la zona al costat del Mercal de la Mar, per a continuar amb la implantació d’aquesta espècie en l’àrea dels arenals.

Com ha explicat el regidor de l’àrea, Bruno Arnandis, “hem triat aquesta espècie que poden créixer fins als 6 o 8 metres, perquè és la que millor s’adapta a la primera línia de platja, ja que tolera molt bé la salinitat, de fet alguns creixen en l’arena de la platja”.

No obstant això, ha puntualitzat que en aquesta zona, “en altres ocasions s’han plantat sobretot pins, pinus halepensis, o pi blanc en la seua gran majoria però també pinus pinea, pi pinyer, que en general s’adapten molt bé en la primera fila, però que en alguns punts concrets els ha costat una miqueta mes adaptar-se. En aquesta intervenció ens hem decantat ara pel tamariu per a augmentar la biodiversitat i perquè s’hi adapten millor”.

Arnandis ha destacat que aquest tipus d’iniciatives amb els centres educatius “són importants per a potenciar la consciència ambiental i també per a augmentar el coneixement sobre l’ecologia i la flora”. Amb això “col·laborem al fet que els xiquets i xiquetes prenguen consciència sobre la transcendència de la conservació d’espais naturals i sobre la repercussió de conservar i cuidar les plantes autòctones”.

Els escolars, que han estat assistits per operaris de Via Pública i per personal de l’empresa de jardineria Burjardí, han participat d’aquesta forma en la creació d’un bosc o parc litoral en aquesta zona de la platja que forma part de la servitud de protecció de costes.

Per les seues característiques el tamariu és una espècie d’arbre molt adequada per a les zones costaneres, a causa de la seua bona adaptació a sòls amb alts nivells de salinitat.

Arnandis ha assegurat que en els últims cinc anys, a través de campanyes com les del Mes de l’Arbre, s’han arribat a plantar en les diferents zones “més de 1.000 exemplars de diferents espècies autòctones”.

Sobre aquest tema, ha valorat el treball dels centres educatius i associacions col·laboradores com la Fundació Limne, l’Agrupament Escolta de Borriana o les associacions de veïns per a “recuperar i millorar els espais naturals de Borriana”.