La Crida inicia la celebració de les Falles d’Alboraia amb il·lusió, pólvora i emoció

• Falleres Majors i Presidents del municipi es reuneixen en el primer gran acte públic de les festes josefines amb un espectacle pirotècnic nocturn com a novetat

Les 8 comissions falleres que actualment conformen les festes josefines d’Alboraia han convocat als seus màxims representants en la Crida 2022 celebrada aquest passat dissabte en la Plaça del Carmen, espai a l’aire lliure habitual en aquesta celebració. D’aquesta manera, les Falleres Majors i els Presidents es van reunir en el primer gran acte públic per a iniciar les Falles Alboraia 2022, un moment carregat d’alegria, il·lusió, pólvora i emoció que posa punt final a dos anys d’absència per la pandèmia COVID-19.

L’ambient festiu del qual va poder gaudir el veïnat de la localitat va arrancar amb la música que sonava pels carrers d’Alboraia gràcies a la cercavila que les comissions van realitzar fins a arribar al destí final: una Plaça del Carmen llesta per a la Crida. Allí, les Falleres Majors i els Presidents de cada comissió van ser presentats públicament i van animar a tots i totes a gaudir de les festes, una celebració que s’allargarà durant les pròximes tres setmanes.

En la mateixa línia va parlar Miguel Chavarría, alcalde d’Alboraia i president de la Junta Local Fallera, qui va acudir amb Susana Cazorla, regidora de Cultura Festiva, i membres de la Corporació Municipal i va destacar l’enorme esforç realitzat pel sector “per a mantenir-se forts i amb esperança en els difícils moments pels que hem passat a causa de la pandèmia”. El primer edil va ressaltar la il·lusió que caracteritza a les falles, sempre amb les mesures sanitàries presents “per a divertir-se garantint la salut de tots i totes”. També va tindre paraules amb relació a la crisi bèl·lica que està patint Ucraïna: “Amb la nostra il·lusió i esperança característiques d’aquestes festes, reivindiquem la pau sempre com a vehicle mediador en els conflictes i rebutgem i condemnem la guerra”.

Durant la Crida, les persones assistents van poder gaudir dels ja habituals balls regionals, oferits aquesta vegada per les falles Rei en Jaume, Palmaret i Del Poble. Al seu terme, la pirotècnia Europlá va posar en marxa un espectacle pirotècnic nocturn que va il·luminar el cel d’Alboraia amb una gran varietat de colors.

Unes falles amb novetats constants

La gran festa de la Comunitat Valenciana ha estat en constant evolució i millora a Alboraia en els últims anys, sent la incorporació del castell nocturn la més recent novetat. Ja en 2017 es va introduir la Macrodespertà, una de les cites que continua celebrant-se per la seua gran acceptació i que s’organitza en col·laboració amb la Junta Local Fallera en un espectacle pirotècnic únic que involucra a totes les comissions.

Un altre dels aspectes introduïts recentment que també s’ha mantingut en posteriors celebracions és la inclusió social: incorporat en 2018, les principals cites de les Falles d’Alboraia compten amb una intèrpret de llenguatge de signes de FESORD i un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda. A tot això se suma l’espectacle de balls regionals per les mateixes comissions durant l’acte de la Crida, un moment de gran èxit entre les persones assistents. Un conjunt d’actuacions que s’engloben dins de l’estratègia turística del municipi i la seua nova marca ‘Alboraia Turisme’, amb la cultura com un dels pilars fonamentals.