LA FVMP ANUNCIA LA CREACIÓ D’UN PROTOCOL D’ACTUACIÓ PER A LES VÍCTIMES DE LA GUERRA CIVIL I LA DICTADURA

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha anunciat la creació d’un protocol d’actuació per a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura en la XI sessió de la Xarxa de municipis per a la posada en valor de la memòria històrica, celebrada a l’Ajuntament de Simat de la Valldigna.

A la trobada han acudit Toñi Serna, secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica; Ramiro Rivera Gracia, alcalde de Titaguas i diputat província de València; Vicent Mascarell, diputat província de València; Ignacio Pérez, director general de Qualitat Democràtica; Víctor Mansanet, alcalde de Simat de la Valldigna; i Diego Gómez, alcalde d’Alzira i vicepresident de la FVMP.

La jornada ha començat amb l’informe de la gestió de la xarxa per part del coordinador general de la FVMP, Eugeni de Manuel. Així, a més del protocol d’actuació per a les víctimes de la Guerra Civil, ha anunciat que s’està treballant en un llistat de llocs de memòria històrica en els àmbits territorials de Castelló, València i Alacant; en la confecció d’un itinerari de la Batalla de Llevant en la Línia XYZ; en l’elaboració d’una guia didàctica de protecció urbanística de patrimoni de la Guerra Civil; i en el desenvolupament d’un cens documental digitalitzat per a ajuntaments i diputacions de 1931 a 1940. Tots aquests projectes es finalitzaran abans de final d’any.

Per part seua, la secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica ha informat sobre el Catàleg de Vestigis de la Guerra i la Dictadura. Elaborat per la Conselleria de Qualitat Democràtica, inclou vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura i símbols franquistes que encara segueixen pendents de retirar d’espais públics de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un registre en constant actualització, en funció de l’avanç dels ajuntaments en la retirada d’aquests elements.

El moment més emotiu l’ha marcat la lectura d’una carta escrita per un jove afusellat Paisatge de guerra en Simat, llegida per Emi Mahiques Donet, neta de la víctima de la repressió franquista.

Finalment, en la sessió s’han presentat els llibres Francisco *Ciutat un estrateg excepcional, de Jorge Vera de Leyto; i Cartes a Oliver. I el teu què feies per a ser antifranquista? de Didín Puig Grau i Natxo Escandell Garcia.

La xarxa de memòria històrica es va constituir en 2016 com un fòrum estable de debat, anàlisi, intercanvi d’experiències i consulta de la problemàtica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor. Actualment està composta per 145 entitats locals de la Comunitat Valenciana que col·laboren en diferents activitats i projectes com a cursos de formació de memòria democràtica, difusió de jornades i activitats o la coordinació entre el cementeri de Paterna i 101 municipis de tota Espanya per a localitzar als familiars de les 365 víctimes exhumades que allí es troben sense identificar.