LA FVMP I LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ SIGNEN DOS CONVENIS PER A DESCENTRALITZAR FUNCIONS I COL·LABORAR EN L’ASSESSORAMENT DE FONS EUROPEUS

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha signat dos convenis amb la Diputació de Castelló a través dels quals obrirà una nova seu a la ciutat de Castelló de la Plana i contractarà personal tècnic per a desenvolupar un programa d’assessorament als municipis de menys de 5.000 habitants de la província.

A la trobada han acudit, a més del president de la Diputació de Castelló, José Martí; i el de la FVMP, Rubén Alfaro; el director general d’Administració Local, Toni Such; la directora territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Eva Redondo Gamero; i la diputada provincial María Jiménez Román.

El primer conveni signat té com a objecte la utilització d’una zona de l’immoble de la Diputació Provincial de Castelló denominat locals confrontants a noves dependències per a instal·lar la seu provincial de la FVMP facilitant així una major cooperació i assistència, afavorint la gestió de les corporacions locals i el desenvolupament social i econòmic de la ciutadania. A més, d’aquesta manera, la FVMP compleix un dels seus objectius, actuar directament en el territori acompanyant a les entitats locals, com a entitat supramunicipal que és.

Rubén Alfaro ha agraït reiteradament la signatura del conveni ja que “un dels nostres grans objectius era incloure’ns en l’agenda de despoblació i gràcies a aquest impuls podem continuar desenvolupant polítiques en benefici dels municipis des de la descentralització, objectiu complit amb aquesta seu”. A més, ha incidit en la importància del conveni des del punt de vista de la cooperació administrativa ja que permeten “sumar esforços” i ha assegurat que la Diputació de Castelló és una “aliada per a afrontar molts reptes”.

El segon conveni de col·laboració entre l’administració provincial i la FVMP estableix les bases per les quals es regeix el programa de suport que es desenvoluparà per a orientar i assessorar les entitats locals en la gestió dels projectes sobre transició ecològica i repte demogràfic finançats amb els fons europeus Next Generation EU.

El Next Generation EU és el fons massiu de recuperació de la Unió Europea de 750 mil milions euros, acordat el 21 de juliol de 2020 pel Consell Europeu, per a fer costat als Estats membres de la Unió colpejats per la pandèmia de COVID-19. Les línies estratègiques d’aquest paquet de fons inclouen actuacions en relació amb la infraestructura verda, projectes per a la reducció del risc d’inundació en nuclis urbans, la rehabilitació energètica en edificació i la restauració d’ecosistemes fluvials, entre altres. El 10% dels recursos del Pla de Recuperació es destinarà a xicotets ajuntaments i zones despoblades.

El president de la Diputació de Castelló ha assenyalat que amb l’obertura de la nova seu es podrà “reorganitzar la política europeista a través de Europe Direct” i que és necessari “saber aprofitar els fons europeus fent una bona gestió, tenint en compte sobretot als municipis amb menys habitants”.

Per part seua, Toni Such ha volgut destacar la “sensibilitat” de José Martí amb la cessió de l’espai “per al municipalisme valencià”, alguna cosa que suposa “un gran repte per a la millora de la qualitat de vida des dels ajuntaments”. “Aquest pacte entre la Generalitat, la Diputació de Castelló i la FVMP és fonamental per a la labor en els fons europeus”, ha conclòs.