LA FVMP POSA EN VALOR LA NECESSITAT DE CONTINUAR TREBALLANT PER A RECUPERAR LA MEMÒRIA HISTÒRICA

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha organitzat, en col·laboració amb la Diputació de Castelló, la XII sessió de la Xarxa de municipis per a la posada en valor de la memòria històrica en un acte híbrid en el qual s’ha posat en comú les labors que estan fent les diferents institucions per a la recuperació de la memòria democràtica.A la trobada han acudit Rosa Pérez, consellera de Participació, Cooperació i Qualitat Democràtica; Toñi Serna, secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica; José Martí, president de la Diputació de Castelló; Judith Flores, directora general territorial de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); Vicent Gil, secretari general de la FVMP; així com diferents directors generals de la Generalitat i alcaldes de la Comunitat Valenciana.

En la inauguració, José Martí ha lamentat que la Diputació de Castelló “ha arribat tard” en les tasques de memòria democràtica però que “era totalment necessari comprometre’s, al costat de l’Ajuntament de Castelló i la Generalitat, amb les tasques de localització de les víctimes.” A més, ha volgut transmetre el seu agraïment a l’Ajuntament de Castelló pel treball realitzat en la reparació de les persones oblidades i represaliades que es va iniciar en 2015.

Per part seua, Rosa Pérez ha anunciat que la Generalitat està treballant en un Pla d’exhumacions ja que és “necessari preservar el record per a no repetir els mateixos errors”. Per això, ha incidit en què és “fonamental” la col·laboració entre administracions “perquè l’oblit no es perpetue”.

Després de la benvinguda, la jornada ha continuat amb una xarrada sobre les actuacions de memòria democràtica en l’àmbit territorial impulsades per la FEMP i el Govern d’Espanya. Diego Blázquez, director general de Memòria Democràtica del Ministeri de Presidència, Relacions amb Les Corts i Memòria Democràtica; i Judith Flórez, directora general territorial de la FEMP, han informat sobre els 144 projectes que s’han executat en els dos últims anys a nivell nacional. A més, han informat sobre la gestió per a l’accés a les ajudes del Govern d’Espanya per a la localització i exhumació de represaliats de la Guerra Civil i la Dictadura.

Els municipis de la Comunitat Valenciana als quals se’ls ha concedit aquestes ajudes són Vilafranca, Vila real, Vinaròs, *Vistabella i Viver a la província de Castelló; Bigastro, Elda, Pego i San Isidro
a la província d’Alacant; i Chelva, Chera i Godella a la província de València.

En l’última taula, Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs; Jordi Alcón, alcalde de Vistabella del Maestrat; i Amparo Marco, alcaldessa de Castelló; han compartit l’experiència dels governs locals en els processos d’exhumació en els seus municipis. En la clausura de l’acte, Toñi Serna ha assegurat que aplicar les polítiques de memòria històrica “és un treball dificultós però necessari” perquè “perquè un poble siga realment lliure, ha de construir la seua vida reconeixent el passat del qual ve”. “La memòria històrica serà l’única cosa que ens ajude a construir el futur”, ha conclòs.

La jornada ha finalitzat amb la instal·lació del quadre de José Hernández Merlo, president de la Diputació de Castelló des del 19 de gener fins al 15 de desembre de 1937, que va ser afusellat el 5 d’agost de 1941. Es tractava de l’únic president dels 200 anys de la història de la Diputació de Castelló que no tenia el seu reconeixement iconogràfic penjat en una de les seues sales.

La xarxa de memòria històrica es va constituir en 2016 com un fòrum estable de debat, anàlisi, intercanvi d’experiències i consulta de la problemàtica de les iniciatives municipals de recuperació de la memòria històrica i la seua posada en valor. Actualment està composta per més de 160 entitats locals de la Comunitat Valenciana que col·laboren en diferents activitats i projectes com a cursos de formació de memòria democràtica, difusió de jornades i activitats o la coordinació entre el cementeri de Paterna i 101 municipis de tota Espanya per a localitzar als familiars de les 365 víctimes exhumades que allí es troben sense identificar.