LA FVMP SIGNATURA UN CONVENI DE MEMÒRIA HISTÒRICA AMB LA CONSELLERIA DE QUALITAT DEMOCRÀTICA

Rubén Alfaro i Rosa Pérez *Garijo posen en marxa diferents accions per a la recuperació de la memòria històrica en la Comunitat Valenciana

El president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez
Garijo, han signat un conveni per a la realització d’activitats d’impuls, divulgació, reconeixement i investigació en matèria de Memòria Històrica i Democràtica valenciana.
El conveni recull com a objectius prioritaris la col·laboració de totes dues entitats en projectes de commemoració o d’homenatge de persones i esdeveniments relacionats amb la memòria històrica, així com actuacions que promoguen la difusió, formació i investigació, dins d’aquest àmbit, com ara l’organització de congressos, jornades, seminaris i exposicions temporals, productes audiovisuals, edició de publicacions i projectes educatius.
Segons ha afirmat Rubén Alfaro, “recordar és un dret pel qual hem de continuar treballant amb totes les eines que ens permeten les nostres institucions. Hem de fer tot el possible per reconstruir la memòria històrica valenciana, des d’un esperit demòcrata i amb una actitud humanista”.
Dins de les activitats formatives que recull el present conveni, es troben les activitats formació dirigides als empleats públics de l’Administració Local, referits al dret de les víctimes, protecció patrimonial, coneixement públic de llocs i itineraris de la memòria històrica…També, contempla l’organització de, almenys, dues trobades de la Xarxa Memòria Històrica dins de la Xarxa de Municipis de la FVMP.
Així mateix, dins de les activitats d’investigació, es contempla l’elaboració d’un cens documental digitalitzat de documents vinculats al període de 1936- 1940. Dins de les activitats de difusió i divulgació, es gestionaran, per exemple, diferents exposicions itinerants. A més, es continuarà impulsant el manteniment i la creació d’oficines de les víctimes de la guerra civil. Pel present conveni, la Generalitat Valenciana destina una subvenció de 40.000€ a la FVMP per a li realització de totes aquestes accions vinculades a la promoció de la memòria històrica.