L’exposició “Dones i Resistència” visibilitza a Ontinyent el paper de les dones en la II República i la Guerra Civil

Les 80 fotografies exposades mostren dones quotidianes i també moments històrics, així com dues imatges dels menjadors socials de l’època a Ontinyent

 

La Casa de Cultura d’Ontinyent acull des d’aquest divendres l’exposició “Dones i resistència. València, 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal”, una mostra de 80 fotografies captades per Luis Vidal Corella, organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València (UV), el Centre Cultural La Nau de la UV i la Diputació de València amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent.

 

La mostra, que romandrà oberta fins al 16 de març, era inaugurada en un acte que comptava amb l’assistència dels regidors Àlex Borrell (Cultura), Natàlia Enguix (Igualtat) i Sayo Gandia (Memòria Democràtica), així com de la Vicerectora de Cultura i Esport de la UV, Ester Alba; el director del Campus d’Ontinyent, José Cantó; i el net de l’autor i comisari de la mostra, Luis Vidal Ayala.

 

Les imatges mostren nombroses dones quotidianes al seu dia a dia, però també moments històrics com la visita de Dolores Ibárruri “la Pasionaria” a Terol, o l’encontre de l’actriu Margarita Xirgu amb Federico García Lorca en el Teatre Principal. També es veuen els hospitals de rereguarda i del front; les recollides de fons per a ajudar a Madrid organitzades per l’Agrupació de Dones Antifeixistes; o els menjadors socials de l’època, amb dues imatges preses a Ontinyent.

 

Àlex Borrell destacava “el gran valor històric d’una exposició feminista i de memòria democràtica, que reflexa una època a la qual es van produir fets importants com l’impuls a la llei del divorç, o la incorporació de les dones a llocs de treball als quals fins aleshores no tenien accés”. Natàlia Enguix també coincidia en posar de relleu el paper de les dones en la II República i la Guerra Civil, “assumint treball a les fàbriques, fent-se càrrec de l’economia i les responsabilitats familiars, actuant en primera línia de combat o també a la rereguarda. Exposicions com esta visibilitzen el paper de la dona en la història i s’ha d’agrair la implicació de la Universitat de València en aquest sentit, un treball amb el que comptarà sempre amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent”, apuntava.

 

La Vicerectora Ester Alba apuntava per la seua part la importància “de seguir fen extensió de la cultura universitària i establint lligams amb el Campus d’Ontinyent, en aquest cas amb una exposició magnífica que mostrem a una ciutat que va tenir un paper destacat en l’àmbit educatiu a l’època, com es mostra a l’Aula de la II República al Campus, i que també va acollir colònies escolars de refugiats i un intens treball a la rereguarda amb l’hospital militar internacional”, assenyalava.

 

Luis Vidal Ayala, net de l’autor de les fotografies i comisari de l’exposició junt a Carlos López, tenia paraules d’agraïment per a la UV i l’Ajuntament d’Ontinyent “per mostrar esta exposició que reflecteix els fets i moments d’esta època tan convulsa, a la qual l’avi Luis Vidal Corella, tot i les limitacions tècniques, va fer un gran treball”, concloïa.