L’FVMP I LA GENERALITAT VALENCIANA CREEN UNA OFICINA PER A POTENCIAR LA CAPTACIÓ DE FONS EUROPEUS EN LES ADMINISTRACIONS LOCALS

  • En el seu acte de presentació dirigit a entitats locals, Pont a Europa reuneix els principals representants autonòmics relacionats amb la Unió Europea.
  • Rubén Alfaro, president de l’FVMP: «Estem en línia amb Europa, però necessitem conéixer el seu idioma, la seua cultura de treball i adaptar-la a les nostres organitzacions».
  • Antoni Such, director general d’Administració Local: «Per a aprofitar les oportunitats de la UE, cal remodelar les estructures administratives i convertir als ajuntaments en motors de l’economia».

València, 29 d’octubre de 2020 – La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Generalitat Valenciana han presentat hui Pont a Europa, el primer servei d’orientació en projectes europeus dirigit específicament a les administracions locals valencianes. Tots els ajuntaments i mancomunitats han sigut convidades a seguir per Internet amb reproducció en temps real l’acte, realitzat en el Centre del Carme Cultura Contemporània. Un esdeveniment híbrid on també s’ha presentat el web www.pontaeuropa.es i en el qual han intervingut el president de l’FVMP Rubén Alfaro, el director general d’Administració Local, Antoni Such, el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo, el director general de Coordinació d’Acció de Govern, Juan Ángel Poyatos, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig; els diputats al Parlament Europeu, Inmaculada Rodríguez-Piñero i Esteban González Pons; la relatora de Programes Operatius de la Comunitat Valenciana en la Comissió Europea, Francesca Michielin i el vicepresident de l’FVMP, Diego Gómez. Els principals representants autonòmics amb fil directe a Brussel·les han aplaudit la iniciativa i han oferit la seua col·laboració a Pont a Europa.

Una via per a un creixement verd, digital i inclusiu

Pont a Europa és fruit d’un conveni entre l’FVMP i Presidència de la Generalitat Valenciana, des de la Direcció General d’Administració Local, l’objectiu del qual és dotar als ajuntaments i mancomunitats valencianes de la preparació necessària per a accedir als fons financers de la Unió Europea del nou marc pressupostari 2021-2027. És un servei d’informació, orientació i formació que pretén motivar, facilitar i potenciar l’emprenedoria municipal en projectes europeus amb la finalitat d’afavorir un creixement verd, digital i inclusiu dels pobles i ciutats de la Comunitat Valenciana.

«Estem en línia amb Europa, però necessitem conéixer el seu idioma, la seua cultura de treball i adaptar-la a les nostres organitzacions», ha assenyalat Rubén Alfaro, president de l’FVMP. Un dels objectius de Pont a Europa és fomentar en l’administració la cultura de treball dels projectes europeus, que implica transversalitat, participació, xarxa, col·laboració publicoprivada i innovació. «Per a aprofitar les oportunitats de la UE, cal remodelar les estructures administratives i convertir als ajuntaments en motors de l’economia», ha explicat Antoni Such, director general d’Administració Local.

www.pontaeuropa.es

Hui s’ha presentat també el web www.pontaeuropa.es, una guia pràctica per a accedir als fons europeus, buscar convocatòries i socis, optar a una completa biblioteca de recursos, inscriure’s a cursos especialitzats i conéixer bones pràctiques de municipis valencians. «És un espai pioner, perquè és la primera oficina en línia dirigida especialment a ajuntaments i mancomunitats, amb el fi de motivar la seua participació en projectes europeus, crear una xarxa de contactes i posar en valor el treball i el perfil de gestor de projectes europeus», ha conclòs Gonzalo Albir, coordinador de Pont a Europa.

Els ajuntaments, veu clau a Europa

L’oficina Pont a Europa arriba en un moment en què els governs locals seran clau, perquè podran treballar amb les comunitats autònomes per a executar més del 50% del Pla de Recuperació de la Unió Europea. «És una oportunitat històrica per a canviar la bicicleta i cal aprofitar-la. No totes les regles del joc estan escrites, però tampoc podem estar parats», indica Juan Ángel Poyatos, director general de Coordinació d’Acció de Govern. Poyatos ha expressat també que «el rol de l’FVMP i la Generalitat serà buscar sinergies entre les entitats locals: treballar junts permetrà que arriben més recursos».

Per altra banda, el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo, ha destacat la necessària participació dels ajuntaments en les polítiques i fons europeus. «Hi ha molts programes destinats directament a entitats locals i Pont a Europa serà una bona eina per a guiar-los», ha assenyalat. En la mateixa línia, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, ha destacat que l’oficina valenciana a Brussel·les està al servei dels ajuntaments i que «els fons europeus han de capacitar la transformació dels nostres municipis».

Els europarlamentaris, Inmaculada Rodríguez-Piñero i Esteban González Pons, han lloat la iniciativa de Pont a Europa. «Els ajuntaments han de tindre aqueixa assessoria tècnica per a accedir tots els recursos que Europa posa al seu abast», ha subratllat Rodríguez-Piñero. «El lobby dels municipis valencians ha d’influir a Brussel·les. Som la Unión Europea i hem de decidir si se servirà corder o menú vegà», ha apuntat González-Pons.

Francesca Michieli, relatora de Programes Operatius de la Comunitat Valenciana en la Comissió Europea, ha explicat els requisits per a un desenvolupament integral urbà, alineats amb cinc objectius europeus: «una Europa més intel·ligent, més verda, més connectada, més social i pròxima als ciutadans».

Ha tancat l’acte Diego Gómez, vicepresident de l’FVMP. «Pont a Europa és fonamental per a afavorir el treball en xarxa que requereix la participació en projectes europeus», ha conclòs Gómez.