MUNICIPIS DESPOBLATS APOSTEN PER LA CREACIÓ MITJANS DE COMUNICACIÓ LOCALS QUE COMBATEN EL SEU SILENCI

La reivindicació ha sorgit en la celebració de la Jornada de Comunicació Local celebrada en la localitat castellonenca de Sant Mateu que va obrir el Palau del Marqués de Villores per a acollir-la

La trobada ha sigut organitzat per la Generalitat Valenciana i la Federació de Municipis i Províncies, en col·laboració amb la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes

Els municipis en risc de despoblació necessiten del suport i recursos per a impulsar la creació de plataformes informatives i de participació que els vertebren, els visibilitzen, que servisquen d’altaveu per a posar-los en l’agenda pública i on la informació de servei públic els atorgue major seguretat i qualitat de vida. És la conclusió unànime a la qual van arribar els participants en la segona jornada de Comunicació Local ‘Pobles silenciats’, organitzada per la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), amb la col·laboració de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV).

La localitat castellonenca de Sant Mateu va obrir les portes del Palau Marqués de Villores per a acollir l’esdeveniment que va estar recolzat per mig centenar de persones, entre representants polítics, representants de ràdios municipals i mitjans de comunicació de proximitat.

El matí va donar per a la reflexió assossegada, per a plantejar nous reptes i plataformes de comunicació comunitàries i participatives, per al desenvolupament dels territoris xicotets i d’aquests models que han de comptar amb el suport legal i econòmic de l’administració. Va ser el president del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana, José María Vidal, qui va subratllar el compromís de la Generalitat Valenciana a procurar els recursos i eines per a la posada en marxa de projectes mancomunats, “en territoris despoblats, que puguen compartir els mitjans i sinergies que els doten del dret democràtic a la informació”.

El diputat de Castelló, Santiago Pérez, va representar a la seua província compartint taula amb el secretari general de la FVMP, Vicente Gil, qui va remarcar la predisposició de l’entitat, “a escoltar les necessitats dels alcaldes i alcaldesses i donar-los veu”.

L’alcaldessa amfitriona, Ana Besalduch, va coincidir amb els seus homòlegs, en la necessitat de posar en el mapa als seus territoris, “visibilitzar-nos a través de la creació de mitjans públics, gestionats per les Mancomunitats”, que ajuden en la difusió de les seues bondats gastronòmiques, paisatgístiques, culturals i patrimonials. Al costat dels alcaldes de Zarra, Ángel Pérez, i el de Vistabella del Maestrat, Jordi Alcón, van assumir que, “en moltes ocasions som nosaltres els que acabem publicant les notícies dels nostres consistoris, fent d’alcaldes i periodistes al mateix temps”. En aquest fòrum, van reivindicar la informació d’emergència, essencial en conjuntures com en l’actual de pandèmia “els nostres veïns i veïnes necessiten informació veraç i immediata”. Les tres localitats van confessar que la seua ciutadania només té accés a la informació global dels mitjans generalistes i que la local l’obtenen bàsicament de les seues xarxes socials personals i, en algun cas, als bàndols municipals que sonen per la megafonia del poble.

La directora general de l’Agenda Valenciana antidespoblament (AVANT), Jeanette Segarra, es va referir a aquestes zones com a “pobles silenciats” i va dir que malgrat no tindre una barita màgica per a combatre el desequilibri territorial que pateixen, “zones on si no parlen, no existeixen, des del Consell li estem fent front acostant-los la fibra, les noves tecnologies i promovent l’alfabetització digital”.

Això últim també ho va abordar el director del Departament de Ciències de la Comunicació de la Jaume I, Javier Marzal , qui va incidir en què “les Universitats tenim un paper fonamental en l’alfabetització digital, continuem observant que els joves segueixen sense valorar la importància de la comunicació local”.

El director general de Relacions Informatives, Pere Rostoll, va clausurar la jornada assumint l’obligatorietat de l’administració, “en l’establiment dels mecanismes necessaris per a l’accés a la comunicació, facilitant la creació de mitjans d’àmbit local”. En la segona trobada es va reafirmar en el projecte de creació d’una agència de notícies que servisca d’altaveu per a les notícies que es generen de manera embrionària cada localitat”.

La jornada s’emmarca en el conveni subscrit entre la FVMP i la Generalitat per a crear un fòrum en el qual compartir experiències i nous reptes en matèria de comunicació, posant especial recalcament en el paper rellevant dels mitjans de comunicació local, com a promotors de la participació de la ciutadania i garants de la democràcia informativa complementant la funció de servei públic dels mitjans generalistes.

Els programes de la XEMV, líders d’audiència en Àpunt ràdio

La Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes va donar a conéixer el seu projecte que funciona jurídica i econòmicament gràcies a l’empara, des de 2017, de la FVMP. Més de 30 radis de titularitat pública estan adherides al col·lectiu que coordina Pilar Moreno.  Aquest passat cap de setmana l’èxit de dos dels seus continguts més consolidats i que emet Àpunt Ràdio. De l’últim EGM es desprén que ‘El Musiquer’, dirigit per Zequi Castellà, ha duplicat oïdors i ‘El Rall’, conduït per Helena Montaner i Clara Castelló, es consolida en la graella de la ràdio autonòmica. L’equip del programa va fer seguiment de la jornada a Sant Mateu, que es va poder seguir en les xarxes socials del programa i de la XEMV.

Fes clic per a veure la galeria