RUBÉN ALFARO APUESTA PER LA TRANSFORMACIÓ ENERGÈTICA

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (*FVMP) ha organitzat unes jornades sobre el paper dels governs locals en la promoció d’altres fonts d’energia renovables,al costat de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i Iberdrola per a posar en valor la importància d’una transformació energètica d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible.
La trobada s’ha dirigit a càrrecs electes i personal de l’administració local i té com a objectiu exposar de manera pràctica els reptes, les dificultats i les possibles solucions per a aconseguir una millora en la implantació de la descarbonització dels edificis públics, la mobilitat elèctrica, l’autoconsum amb energia fotovoltaica i el finançament en eficiència energètica.
El president de la FVMP, Rubén Alfaro, durant la inauguració de la jornada ha assenyalat “la necessitat d’adoptar compromisos socials i econòmics en la lluita contra el canvi climàtic” i ha aplaudit que els municipis de la Comunitat Valenciana ja treballen en la promoció d’altres fonts d’energia renovable en un moment en el qual “tant la Comissió Europea com el Govern Central d’Espanya estan apostant per constituir un nou marc per al desenvolupament sostenible”.
D’una banda, a nivell europeu, l’Agenda 2030 indica un full de ruta clar, amb uns objectius, una estructura i una arquitectura jurídica que permet als estats avançar en la transició energètica i complir amb els objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. D’altra banda, dins de l’Estratègia nacional 2050, el quart desafiament és convertir-nos en una societat neutra en carboni, sostenible i resilient al canvi.
Segons Rubén Alfaro, abans de res l’anterior, les entitats locals han de “ser conscients de l’enorme repte climàtic que tenen per davant i han d’apostar per un model de desenvolupament destinat a augmentar la capacitat d’adaptació local als efectes adversos del canvi climàtic i a promoure la resiliència”. Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha avançat que l’IVACE gestionarà 109 milions d’euros fins a 2023 dels fons Next Generation de la Unió Europea per a “fomentar l’autoconsum, l’emmagatzematge darrere de comptador, la climatització renovable, la rehabilitació d’habitatge i les actuacions de regeneració urbana en municipis de menys de 5.000 habitants i la mobilitat elèctrica”. A més, respecte a la conjuntura actual marcada pel COVID19, Rafael Climent ha assegurat que “la recuperació econòmica postpandèmia ha de ser verda, sostenible i inclusiva. El millor camí és apostar per una economia verda que pose en el centre del nou model econòmic la transició energètica i els fons Next Generation són una oportunitat única per a aconseguir una autèntica transformació del model energètic”.