Alzira ja compta amb 14 centres educatius amb acreditació per a acollir voluntariat europeu i rep este curs una vintena de col·laboradors

L’Ajuntament d’Alzira, a través de la seua Oficina de Projectes Europeus «Alzira On Europe», ha renovat l’acreditació per a l’acolliment, enviament i coordinació de voluntaris comunitaris en el marc del programa «Cos Europeu de Solidaritat», un distintiu de qualitat que avala l’experiència i la planificació del consistori alzireny, que treballa en el marc d’esta mena de mobilitats europees des de l’any 2012.

 

Gràcies a esta etiqueta de qualitat, Alzira ha obtingut l’aprovació d’una nova edició del projecte de voluntariat del Cos Europeu de Solidaritat «Joventut i Solidaritat Europea a Alzira» que li permet en el present curs acollir fins a 19 participants internacionals. La subvenció concedida a Alzira per l’Institut de la Joventut d’Espanya (INJUVE), com a agència encarregada de la gestió d’este programa al nostre país, ascendix a un total de 145.535 euros, que tenen impacte directe en l’economia local. Es tracta, destaquen des de l’Oficina de Projectes Europeus d’Idea, d’una xifra rècord per a l’Ajuntament d’Alzira en un mateix projecte, i ha possibilitat que 19 joves europeus desenvolupen les seues activitats de voluntariat en la localitat.

 

L’Ajuntament d’Alzira ha acreditat este curs un total de 14 centres educatius de la ciutat, que actuen com a organitzacions d’acolliment per al voluntariat. Això suposa un increment en sis nous centres, els instituts La Murta i Rei En Jaume i els col·legis Ausiàs March, Vicente Blasco Ibáñez, Carmen Picó i Xúquer Centre Educatiu, que se sumen als huit ja existents (Alborxí, Tirant Lo Blanc, Gloria Fuertes, Federico García Sanchiz, La Purísima, els instituts J. M. Parra i Luis Suñer Sanchis, i el CFPA Enric Valor), que també han renovat el seu segell de qualitat en el marc del Cos Europeu de Solidaritat per al nou període 2021-2027. Estos centres, així com l’Ajuntament d’Alzira, han acollit les 19 persones voluntàries,  que col·laboren en les activitats diàries a cada centre i contribuïxen a la realització de tallers, la promoció de la multiculturalitat, la col·laboració en els horts escolars o en les activitats de foment lector i aprenentatge de llengües, les setmanes temàtiques, els jocs al pati, o la promoció dels valors europeus entre la joventut, expliquen des del Departament de Projectes Europeus. El conveni es mantindrà actiu fins 2027.

 

Les xifres, destaquen des d’Idea, «demostren la trajectòria ascendent del programa i la seua acceptació entre la societat alzirenya». Un programa que, al llarg dels seus deu anys d’implementació en el marc municipal, ha permés acollir a 129 voluntaris gràcies a 938.825 euros de fons provinents de la Unió Europea.

 

La participació en este projecte té un cost zero per al voluntari; ja que el programa cobrix les seues despeses de viatge, manutenció, diners de butxaca, assegurança mèdica, allotjament i formació en espanyol. Un finançament que es traduïx en un impacte tant directe com indirecte molt important: Per a allotjar tots estos participants, el consistori alzireny compta amb sis pisos llogats a la ciutat; invertix en el comerç local per a cobrir les seues necessitats del dia a dia; se servix d’agències de viatges locals per a gestionar els seus desplaçaments internacionals; invertix en acadèmies d’idiomes de la ciutat per a reforçar les seues habilitats lingüístiques, etc. D’esta manera, els beneficis del projecte van més enllà de la mateixa experiència de voluntariat, que suposa un incentiu més a l’economia local.