Pedreguer col·labora amb la Generalitat Valenciana en l’enfortiment del municipalisme valencià solidari

El Fons Valencià per la Solidaritat, en la junta executiva del qual està representat Pedreguer, i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana van signar el 26 de gener, a la Casa dels Mundina de la ciutat de Vila-real, un conveni per a desenvolupar el projecte d’educació per al desenvolupament “Un Fons de Valors. El compromís del municipalisme valencià amb la cooperació al desenvolupament”, el qual s’executarà en l’àmbit municipal valencià durant l’any 2022, exercici en el qual el Fons Valencià compleix 30 anys de treball per un desenvolupament amb justícia social i sostenible des de l’àmbit local valencià.

Els objectius del projecte, motiu de la signatura del conveni entre el Fons i la Conselleria, són enfortir i ampliar la solidaritat i el compromís dels ajuntaments del País Valencià amb la cooperació internacional al desenvolupament, l’acció humanitària i l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global des de l’àmbit local, així com sensibilitzar a la població valenciana sobre la necessitat, ara més que mai, de la importància de la cooperació internacional per al desenvolupament per aconseguir un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible arreu d’un món globalitzat.

També s’ha pensat realitzar un exhaustiu treball d’investigació que faça valdre el treball realitzat pel municipalisme valencià solidari en els darrers 30 anys, a través del Fons Valencià per la Solidaritat, desenvolupat sobre la base de determinats valors claus i específics de la cooperació descentralitzada i municipalista.

Per tal d’acomplir aquestos objectius del conveni, el Fons organitzarà diferents activitats de les quals s’espera que Pedreguer siga protagonista. Per una banda es realitzarà un curs de formació per a enfortir les capacitats de les entitats locals sòcies del Fons en matèria de cooperació i vinculació amb l’entitat. I d’altra banda, es té previst desenvolupar un conjunt d’activitats en 10 localitats del País Valencià (una exposició itinerant que valorarà la cooperació internacional municipalista i descentralitzada; un taller de cuina del Sud enfocat al públic adult i amb el qual es potenciaran valors com la solidaritat i la cooperació; un taller de rapsodes destinat al públic adolescent i juvenil amb qui es contraposaran inquietuds dels i les joves del Sud; i una activitat lúdica de sensibilització per al públic infantil i familiar on es transmetran valors com el de la cooperació i el respecte a la diversitat).

A més, a altres 5 municipis membres del Fons es realitzaran esdeveniments on es projectarà un documental que es gravarà als països del Sud on coopera el Fons amb el qual, mitjançant testimonis directes de persones beneficiàries, es plasmarà la transformació de les seues realitats gràcies al municipalisme valencià solidari.

Per últim, es desenvoluparà un treball d’investigació sobre la cooperació des dels valors del municipalisme i la descentralització per generar coneixement sobre la trajectòria del Fons Valencià en els seus 30 anys de funcionament, així com un estudi sociològic sobre la percepció relativa a la cooperació internacional per part de la població del País Valencià.

La població que es beneficiarà directament amb el projecte “Un Fons de Valors. El compromís del municipalisme valencià amb la cooperació al desenvolupament”, el qual té un termini d’execució de 12 mesos i una inversió total de 190.940,70 € (78,6% provinents de la Generalitat, i 21,4% del Fons), serà la ciutadania de les entitats locals sòcies del Fons, que representen quasi el 50% de la població del País Valencià, i indirectament es beneficiaran la resta de ciutadans i ciutadanes de les entitats locals no sòcies del Fons.

Per acabar, Vila-real va acollir durant la jornada la reunió de la Junta Executiva del Fons, en la qual, entre altres, s’ha fet seguiment dels diferents projectes i convenis de l’associació, s’han ratificat altes de noves entitats locals sòcies del Fons (Llíria, Aielo de Malferit, Favara, Moixent i Quartell), s’ha treballat el programa d’activitats per a 2022 i s’ha aprovat la declaració “La cooperació i la solidaritat com a resposta integral a les crisis globals de pobresa, desigualtat i la COVID19. En defensa de les organitzacions socials, de les persones defensores de drets humans i de la política de Cooperació Internacional per al desenvolupament.” del Consell Valencià de Cooperació.