Pedreguer participa a l’Ecoforum de Castelló

El passat 30 de novembre, l’Universitat Jaume I de Castelló, organitzadora i promotora de l’Ecofòrum, va convidar l’Ajuntament de Pedreguer a participar en les jornades per tal d’explicar i posar en valor el nou sistema de recollida de residus i neteja viària de la Vila de Pedreguer. L’acte va estar presidit i acompanyat per la Consellera Mireia Mollà, el Conseller Arcadi Espanya i el Director General Joan Piquer.

A la ponència que van realitzar Vicent Garcia Llorens, responsable de Fovasa a Pedreguer, i el portaveu de l’equip de govern, Ferran Lloret Morell, van explicar com es va començar a treballar amb l’Ajuntament en el desenvolupament d’un servei pioner capaç de cobrir les necessitats i expectatives del municipi de més de 8000 habitants, així com de millorar les ràtios de separació en origen d’acord amb alts estàndards marcats per la normativa autonòmica, estatal i europea que s’engloben dins dels ODS de l’agenda 2030.

Al llarg de l’exposició es van posar en valor els resultats que s’estan obtenint des del 16 d’agost, dia en el qual es va engegar el nou sistema. Els resultats parlen per ells mateixos: la fracció orgànica suposa ja més del 40% dels residus que es recullen de manera separada, veient-se un increment exponencial, mes a mes, des de la seua posada en marxa. A més, la fracció resta es troba per davall del 20%, molt prop dels paràmetres exigits per la Unió Europea. En general, totes les fraccions, a excepció de la resta (que disminueix), veuen augmentats els seus percentatges amb aquest sistema de recollida totalment personalitzat.

Tot i que els resultats generals a través d’aquest sistema són molt bons, encara permeten una àmplia millora als punts d’aportació que donen servei al disseminat i a les urbanitzacions. Des de la seua incorporació, la fracció orgànica s’ha vist considerablement augmentada i l’objectiu de Pedreguer és aconseguir el mateix percentatge que al porta a porta engegat a tot el casc urbà.

Altra referència que van remarcar va ser que, en un futur, aquest sistema permetria abaratir els costos de tractament dels residus. Perquè al reduir la resta, que és la fracció més cara de tractar, i augmentar les diferents fraccions, disminuirà el preu que paga el consistori per gestionar els residus.

Durant la ponència el portaveu va remarcar que «ens trobem a la senda correcta i prompte aconseguirem, junt amb la col·laboració de tot el veïnat, l’objectiu de reduir la fracció resta a tan sols un 20% del total de residus que es recullen».

L’Ajuntament de Pedreguer té prevista una altra cita amb l’eficiència en la recollida de residus, ja que organitza pel proper dijous, 16 de desembre, el I Simposi sobre Models d’Alta Eficiència en la Gestió Municipal de Residus, en què participaran, entre altres, Paula Tuzón, Secretària Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i exposaran les seues experiències, a banda dels amfitrions, l’Ajuntament de Banyeres i la Mancomunitat Ribera Alta.

 

Fuente: Ayuntamiento de Pedreguer