Pedreguer participa amb el Fons Valencià per la Solidaritat a l’encontre estatal “Governs Locals i Cooperació Internacional al Desenvolupament”

Ferran Lloret Morell, regidor de solidaritat de Pedreguer, ha participat, en qualitat de Vocal de la Junta Executiva del Fons Valencià per la Solidaritat, junt amb la resta de la delegació del Fons, en aquest encontre, treballant en l’enfortiment de la cooperació internacional amb el desenvolupament municipalista i descentralitzat.

Aquest encontre estatal, que s’ha desenvolupat a Còrdova entre el 10 i el 12 de novembre, “Governs Locals i Cooperació Internacional al Desenvolupament”, ha estat organitzat per la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) -entitat que aglutina els esforços dels 9 fons de cooperació i solidaritat de tot l’estat espanyol, entre els quals es troba el Fons Valencià, representant a vora 1200 entitats locals espanyoles actives en la cooperació internacional-, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Fons Andalús de Municipis per a la Solidaritat Internacional (FAMSI).

Aquest congrés ha tingut com a objectius reflexionar sobre la política pública de cooperació al desenvolupament realitzada des dels ajuntaments, diputacions, mancomunitats i xarxes municipals, i valorar l’acció directa municipalista, en un context de reforma de la cooperació espanyola, per a establir un full de ruta, i determinar la seua participació en la nova arquitectura de la cooperació a tot l’estat espanyol. La cooperació amb el desenvolupament dels governs locals ha crescut en paral·lel al procés de consolidació dels ajuntaments democràtics, amb una trajectòria pròxima als 40 anys. En aquest període s’han produït successius avanços: s’ha incrementat la coherència, la transparència, i els llaços amb la ciutadania, com a vehicle d’expressió de la solidaritat.

La delegació del Fons Valencià per la Solidaritat ha participat en les diferents ponències, tallers i activitats, on també ha intervingut el Ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya, José Manuel Albares, el qual ha valorat la importància del municipalisme solidari i la incidència directa que aquest té sobre un desenvolupament humà, just, sostenible i equitatiu.

Per últim, les diferents entitats locals participants han aprovat la “Declaració de Còrdova”, on expressen i reafirmen la importància de la política pública de cooperació internacional amb el desenvolupament i solidaritat des de l’àmbit local, així com sol·liciten un major reconeixement del seu rol, proposen més espais de participació i fan una crida a l’estabilitat de les polítiques públiques locals de cooperació internacional independentment de les rotacions polítiques en els governs municipals. També expressen la necessitat de promoure l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global com a eina per a fomentar una ciutadania conscienciada, solidària i reflexiva, i demanen una major implicació del municipalisme solidari en les diferents legislacions. A més a més, fan un reconeixement als serveis públics municipals com a eix clau de la recuperació inclusiva i necessària.

 

Fuente: Ayuntamiento de Pedreguer