Tavernes commemora el Dia de la Dona amb diferents jornades reivindicatives

  • La Regidoria d’Igualtat i Dona ha programat activitats per a commemorar el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, i reivindicar amb elles el paper de les dones i la igualtat de gènere en la societat

Tavernes, 2022.03.02. Tavernes de la Valldigna celebra el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb diferents activitats organitzades per la Regidoria d’Igualtat i Dona, per tal de commemorar i reivindicar la igualtat i els drets de les dones. Este any, la millora de la situació sanitària permet la total presencialitat en les activitats organitzades.

Primerament, el dijous 3 de març (19 hores) s’obrirà l’exposició artística Pinzellades amb mirada de dona a la Casa de la Cultura, a càrrec de l’associació l’Art de la Vall, que mostra una visió artística femenina a través de diferents pintures i escultures d’artistes vallers. L’exposició es podrà veure del 3 al 15 de març, tots els matins de dilluns a divendres (de 10 a 13 hores) i de vesprada els dimarts i divendres (de 17 a 20 hores). D’altra banda, el 4 de març tindrà lloc, si l’oratge ho permet, la 20a edició de la Cursa de la Dona a Tavernes, que donarà inici a les 19.30 hores des de la plaça Major, i que comptarà amb un dorsal zero per a ajudar a les dones refugiades sahrauís, mitjançant les aportacions voluntàries de la ciutadania, així com punts de conscienciació de les associacions Alanna i Creu Roja Tavernes.

El diumenge 6 de març, es representarà l’obra de teatre ‘Reviscolar’, un espectacle gratuït que reivindica el paper de la dona en la societat moderna (19 hores en la Casa de la Cultura). L’obra està representada per dos actrius de renom com Amparo Oltra i Arantxa González, que ofereixen un espectacle ple d’humor i sarcasme des d’una perspectiva femenina.

En la jornada del 8 de març es concentren la majoria de les activitats. A les 17 hores està prevista l’arribada a Tavernes de la bicicletada organitzada per la Xarxa Feminista La Safor-Valldigna, a la qual la població es podrà unir des del polígon El Pla.

Mentre que el punt neuràlgic de la jornada serà el Braç Treballador, on tindran lloc diverses iniciatives, començant a les 18.15 hores amb el descobriment del preciós mural commemoratiu del 8M, elaborat per l’artista Toni Espinar, i una xarrada sobre les dones protagonistes del mural a càrrec del mateix muralista i l’agent d’igualtat i professor, Agustín Zaragozá. L’acte també comptarà amb la presència de l’escriptora saforenca de literatura juvenil, Gemma Pasqual, que presentarà el seu llibre ‘Viure perillosament’, un recull de contes que són un homenatge a les dones lliures i de mirada esmolada.

Després, es farà entrega dels premis als guanyadors i guanyadores de la sisena edició del concurs ‘Dibuixant per la Igualtat’, que compta amb el Premi Chicorela al dibuix més original. l’Exposició Dones i Oficis de Tavernes, en la qual es coneixeran les feies que duen a terme les dones del municipi temps enrere.

Per a finalitzar la jornada, la cronista oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, serà l’encarregada de llegir enguany el tradicionals manifest reivindicatiu del Dia Internacional de la Dona.

Al dia següent, el 9 de març, la Casa de la Cultura acollirà l’especial estrena del curtmetratge ‘Creu’ fet per l’alumnat del Centre SADIA (09.30 hores), que posteriorment tornarà a ser projectat per a l’alumnat dels centres educatius. A les 11.30 hores, tindrà lloc l’activitat escolar ‘Vull ser…allò que somie ser!’, dirigida a l’alumnat valler de 4t i 5é de Primària, en la qual diferents dones contaran la seua experiència laboral en professions tradicionalment ocupades per homes, com una enginyera, una forestal, una bombera, una arqueòloga, una policia, etc.

Ja per a acabar, l’11 de març, a les 11.00 hores en la Casa de la Cultura, s’inaugurarà l’exposició ‘Plena Inclusió’, mentre que a les 18.30 hores en el Braç Treballador es farà una demostració i un curs de defensa personal impartit per un Policia Local de Tavernes especialista en Wing Chun. Una altra iniciativa tindrà lloc a les 19.30 hores en el Braç Treballador, i serà la xarrada ‘Mort perinatal i dol’ de l’associació Nubesma, que tractarà un tema tabú a la nostra societat, però molt present en el dia a dia de moltes dones.

Així mateix, del 21 al 28 de març es podrà visitar en la Casa de la Cultura l’exposició artística ‘Falleres per la igualtat’ de l’artista Pilar Luna i promoguda per l’entitat Caixa Popular, que mostra el paper essencial de les dones en la festa fallera.

La regidora d’Igualtat i Dona, Noèlia Alberola, ha assenyalat que “tota la programació preparada per al 8M reivindica a la dona en diferents àmbits de la societat on encara no ha sigut suficientment reconeguda, però on destaca amb ferocitat. Totes estes jornades són una molt bona oportunitat per a conéixer la història de moltes dones i reivindicar el seu paper fonamental per aconseguir una societat més igualitària, respectuosa i tolerant”.