ALIANCES PER A LLUITAR CONTRA LA DESPOBLACIÓ

  • La Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies es coordinen per a crear l’Oficina contra la Despoblació.
  • L’objectiu prioritari és abordar solucions amb els municipis com a protagonistes

17 de febrer de 2020

Es constitueix la comissió mixta del conveni de despoblació entre l’FVMP i Presidència de la Generalitat, a través de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament.

Després de l’impuls d’aquests anys, és necessari consolidar i avançar ambiciosament en la labor que exerceix l’Oficina Contra la Despoblació que, en col·laboració amb la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, aborda amb solucions clares les conseqüències que generen situacions de feblesa per a aquests municipis.

L’envelliment, la masculinització, l’eixida de la població jove, la caiguda de la natalitat i la baixa densitat demogràfica són els cinc factors que provoquen allò que es coneix com «la tempesta perfecta» en despoblació. Tot això porta al fet que els municipis amb el risc de despoblació tinguen la complicada tasca de garantir els serveis públics essencials a la ciutadania, de gestionar des de les polítiques locals l’accés a condicions igualitàries i de qualitat. Per això, s’ha considerat afermar l’Oficina Contra la Despoblació.

La Directora General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, ha assenyalat que «és una prioritat treballar des dels municipis per a elaborar estratègies d’acció immediata, amb resultats efectius i amb impactes positius per a pal·liar el greu efecte de la despoblació en la Comunitat». Segarra ha compartit amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies la voluntat de tot el Consell per articular mesures especifiques que ajuden a solucionar les desigualtats en l’accés igualitari a serveis essencials, considerant que «hem de garantir que tots els ciutadans tenen accés igualitari als serveis públics, ja que és garantia que les mesures que s’apliquen tenen efecte directe en els municipis».

A la trobada ha assistit el secretari general de l’FVMP, Vicent Gil, que ha agraït a la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament el seu compromís i suport als municipis en crear aquesta Oficina, ja que com assenyala el secretari general «aquesta iniciativa suposa avançar en una realitat que requereix de la veu dels ajuntaments, per això agraïsc la sensibilitat i el compromís d’aquesta directora general».

En la reunió s’han establit també els objectius a complir i els mecanismes de col·laboració entre les dues entitats.