BOMBARDEJOS ITALIANS SOBRE VALÈNCIA I ALTRES POBLACIONS DEL LITORAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA EN LA GUERRA CIVIL

Se celebrarà en el Saló de Plens de l’Ajuntament de València, a partir de les 12 hores del dia 14 de febrer de 2017 amb la presència d’Ambaixador d’Itàlia a Espanya, Stefano Sannino.

L’FVMP recolza la campanya «València, Ferida Oberta» organitzada per les entitats ESPAI ITÀLIA i el GRUP DE RECUPERACIÓ DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA en record del fet històric ocorregut a València, capital de la República, quan la nit del 14 de febrer de 1937 va patir el seu primer gran bombardeig naval com a inici d’un fet nou en la Història europea: el bombardeig per l’Aviació i Marina italiana de poblacions obertes que mai van constituir objectiu militar. Van ser bombardejos a ciutats i pobles amb població civil.

Des d’aqueixa data, València i tot el litoral llevantí seria objecte d’una agressió continuada sense declaració de guerra que ja no acabaria fins al final del conflicte i després es va reproduir amb el bombardeig de ciutats i poblacions en la II Guerra Mundial.

Centenars de poblacions valencianes van patir aquells atacs les víctimes dels quals pareixen haver sigut oblidades; no van ser soldats caiguts en combat ni afusellats en repressions posteriors sinó víctimes per estar en territori lleial al Règim legítim.

Vicent Gil, secretari general de l’FVMP, i Filippo Carcassola, president d’Espai Itàlia, van coincidir en que «Als 80 anys del començament d’aquells bombardejos és hora de retre homenatge aquelles víctimes i recordar a Europa el seu gran deute pendent amb elles».

Matías Alonso, coordinador del Grup de la Memòria va incidir en que «Per damunt de les xifres de víctimes i danys materials es troba el fet que des de llavors tot va quedar en l’oblit en l’escena internacional; continuem trobant a faltar una política de Veritat, Justícia i Reparació per part dels qui van participar en aquell acte d’agressió internacional i dels qui li van invitar a això”.

A l’Acte estan invitades les Autoritats municipals, autonòmiques i entitats ciutadanes representant a les seues poblacions en l’Hemicicle de l’Ajuntament de València.