Les dones de l’Alquerieta creuen que l’educació en igualtat des de la infància és la principal mesura per a lluitar contra la violència contra les dones

El passat dijous 18 de novembre, l’equip de professionals que treballen en el Centre de Participació Ciutadana (CPC) adscrit a l’Àrea de Serveis Socials i Innovació Social de l’Ajuntament d’Alzira i les agents de salut del Projecte RIU del Centre de Salut Pública d’Alzira i la Fundació Fisabio van organitzar una acció comunitària per a conscienciar la ciutadania a actuar davant situacions de violència masclista i oferir eines a les dones que són maltractades. Encara que les activitats s’anaven a realitzar al carrer, van tindre lloc en el mateix Centre de Participació Ciutadana per motiu de la pluja.

 

Les agents de salut, que són veïnes d’Alzira, i el personal tècnic del Projecte RIU van difondre missatges clau sobre prevenció i atenció a la violència de gènere en els cursos de formació que s’han realitzat en el CPC, integrats per dones de diferents cultures. Segons expliquen les tècniques del programa, es van generar espais grupals de diàleg sobre la necessitat d’actuar davant el maltractament, prendre consciència de les formes més subtils de violència i com parar-les, la importància que la dona maltractada li explique a alguna persona del seu entorn i/o que busque ajuda professional (al centre de salut, als serveis socials, als jutjats, a la policia, a la guàrdia civil o a les associacions, entre altres). Les agents de salut van traslladar la informació en castellà, valencià i àrab. Algunes dones van contar els seus propis testimoniatges.

 

En els grups es van recollir, així mateix, les propostes que cada persona podria dur a terme des de les seues pròpies llars per a eliminar la violència contra les dones. La iniciativa majoritària va ser la necessitat d’educar en igualtat des de la infància. Així mateix, el fet de visibilitzar este problema tant en les xarxes socials com en els entorns en els quals vivim, el fet d’actuar en els casos de maltractament i el fet de generar suport entre dones van ser altres accions proposades. Així mateix, el posicionament dels homes en els seus grups d’iguals en contra de qualsevol forma de violència cap a la dona i el fet de participar en les manifestacions van ser idees també al·ludides.

 

Al migdia, les persones assistents es van reunir per a llegir el manifest «L’Alquerieta diu no a la violència contra les dones», al voltant d’un foc simbòlic en el qual es van llegir les propostes esmentades amb el desig i la intenció que «arriben a tota Alzira i altres persones puguen sumar-se a la lluita contra la violència de gènere», van expressar. L’acte va finalitzar amb el lliurament d’una mesureta de castanyes acabades de torrar, que simbolitzaven el poder i l’energia per a dur endavant les propostes fetes per les participants.

 

L’acció col·lectiva es va fer amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones, i és la manera amb la qual el barri de l’Alquerieta d’Alzira se suma també a les accions per a afrontar este gran problema de salut pública, expliquen.

 

Font: Ajuntament d’Alzira