RECORD I HOMENATGE Als VALENCIANS I ESPANYOLS DEPORTATS, MORTS I SUPERVIVENTS, EN CAMPOS DE CONCENTRACIÓ I A TOTES LES VÍCTIMES DEL NAZISME

Elaborat per la XARXA MEMÒRIA (Municipis per a la posada en valor de la memòria històrica) de l´FVMP i la Delegació a la Comunitat Valenciana de l´AMICAL de Mauthausen, i aprovat amb unanimitat pel Consell de la Federació celebrat el 27 d’abril de 2023.

El Govern d’Espanya, a semblança d’altres països europeus, va instaurar el 5 de maig com a ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’. La data triada coincideix amb la commemoració de l’alliberament en 1945 del camp de Mauthausen – Gusen, a Àustria, on prop de 9.000 d’espanyols van patir l’horror de l’extermini nazi.

Segons les últimes dades verificades per l´AMICAL van ser un total de 667 deportats (entre ells 10 dones) procedents de 234 municipis valencians, els que van arribar als camps de concentració i extermini nazis.

Convidem als Ajuntaments i a les associacions memorialistes de la societat civil valenciana al fet que visualitzen el record viu dels homes i dones deportats, adherint-se a aquest Manifest, redactant la seua pròpia comunicació, o realitzant activitats o actuacions en xarxes.

Pots accedir al llistat de valencianes i valencians deportats en la següent adreça: https://www.fvmp.es/red/valencianas-y-valencianos-deportados-a-los-campos-de-concentracion-y-exterminio-nazis/