Un estudi situa l’Ajuntament d’Ontinyent entre els més transparents de la Comunitat Valenciana

Un estudi d’un grup d’universitats, entre les quals es troben l’Autònoma de Barcelona o la de Salamanca, ha situat l’Ajuntament d’Ontinyent com un dels més transparents de la Comunitat Valenciana, havent aconseguit el 63,5% dels indicadors establerts pel investigadors, per damunt del 50% que suposa l’aprovat. Des del Govern d’Ontinyent, Natàlia Enguix, primera tinent alcalde i regidora de Modernització, explicava que “el fet que un estudi independent com aquest valore favorablement l’aposta per la transparència és una bona noticia i ratifica que estem anant en la bona direcció amb les inversions realitzades en esta matèria”.

 

El reconeixements cap a la tasca de l’Ajuntament dins del programa Govern Obert no es queden ahí. A l’última convocatòria de la Conselleria de Transparència en relació a pressupostos participatius, l’Ontinyent Participa va obtindré la màxima ajuda possible en quedar entre els deu millors projectes presentats a la convocatòria autonòmica. “La nostra aposta per la transparència i el foment de la participació ciutadana està sent reconeguda perquè ens la creguem, és seriosa i allunyada de la polèmica o del postureo d’alguns partits que només busquen el seu descrèdit”, ha insistit Natàlia Enguix.

 

L’estudi sobre transparència i participació ciutadana, que es pot consultar en “mapainfoparticipa” ha estat elaborat per un grup d’universitats que inclou investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat d’Extremadura, Universitat de Salamanca, Universitat de Santiago de Compostel·la, Universitat de la Laguna o Universitat de Màlaga, entre d’altres, en coordinació amb el grup d’investigació ComSET. Amb ell s’ha elaborat el “Mapa infoparticipa” de qualitat i transparència de la Comunicació Pública, que avalua prop de 50 ítems indicadors de transparència al voltant dels representants polítics, la gestió de recursos col·lectius, econòmics, la informació proporcionada sobre el municipi i la gestió de recursos col·lectius, i les eines de participació ciutadana.

 

Enguix recordava en aquest sentit la posada en marxa el passat mes d’abril del nou portal de transparència, visor i calculadora pressupostària a la renovada web municipal www.ontinyent.es, eines permeten al veïnat conèixer en que es gasten els seus impostos de manera detallada. La renovació de la web i la inclusió d’estes eines van comptar amb un pressupost global de 18.000€, dels quals 12.500€ provenien de subvencions de la Conselleria de Transparència i la Diputació de València.

 

La regidora de Modernització ha instat a la ciutadania a fer ús de les ferramentes que tenen al seu abast i a plantejar les millores que consideren: “la transparència i la participació formen part d’un actitud cívica que perseguix, en última instància, gestionar de la manera més eficient possible l’espai públic que compartim i d’esta tasca ens hem de responsabilitzar totes les persones, cadascuna en el seu àmbit”, ha recordat Natàlia Enguix.

 

Font: Ajuntament d’Ontinyent