XARXA VALENCIANA DE CIUTATS D’ACOLLIDA

Celebrada la Junta de Portaveus, hui 12 de juny de 2018, s’ha aprovat la següent resolució informativa referent a:

 BARCO AQUARIUS – RAONS HUMANITÀRIES

 En el document es fa referència als objectius i la coordinació amb la XARXA VALENCIANA DE CIUTATS D’ACOLLIDA

VALÈNCIA, 12 Jun. (EUROPA PRESS) –

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) ha valorat aquest dimarts la “firme i ràpida” decisió del Govern central de trencar  “per a poder acollir des de València als immigrants i refugiats que viatgen en el buc Aquarius després de la negativa d’Itàlia al fet que atraque en algun dels seus ports”.

Queremos mostrar la nostra satisfacció per la ferma i ràpida decisió de l’actual Govern d’Espanya, trencant amb vetos anteriorment establits que impedien acollir a refugiats i immigrants en el nostre país,” ha afirmat la FVMP en un comunicat. Igualment, ha recolzat l’oferiment de l’Ajuntament de València d’oferir la ciutat perquè atraque l’aquest buc i la disposició del Govern valencià d’oferir %o201Capoyo i ajuda”.

L’entitat ha expressat, “como associació referent dels municipis valencians”, la seua “rechazo a les decisions governamentals d’alguns països que impedeixen l’arribada del vaixell Aquarius” i ha considerat que negar l’acolliment a aquesta embarcació és “un acte inhumà cap als migrants que es troben abandonats en aigües del Mediterrani”.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha considerat que “Europa té la responsabilitat d’enfortir-se amb les seues polítiques en matèria humanitària, més enllà d’interessos econòmics i restrictius” i ha instat per açò a “consolidar” unión de pobles des de la coordinació i les decisions col·lectives que donen significat “identidad social i europeista”.

Respecte a l’oferiment fet des de l’Ajuntament de València per a acollir a l’Aquarius en el port de la ciutat, la FVMP ha mostrat el seu respatler a aquesta decisió, al mateix temps que ha assegurat que els seus membres estan també “reconfortados” davant “la decisió del Consell i del seu president, Ximo Puig, de traslladar el suport i l’ajuda necessària de la Comunitat com a poble obert, acollidor i referent d’una Europa social i solidària”.

POTENCIAR LES CIUTATS ACOLLIDORES

D’altra banda, l’entitat valenciana ha manifestat el seu compromís de “seguir potenciant la labor de la xarxa de ciutats acollidores de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP)” davant “el recrudescència de mesures restrictives i polítiques d’expulsió d’alguns països veïns”.

La FVMP ha assenyalat que d’aquesta xarxa “forma parteix un gran nombre de municipis valencians que han mostrat la seua disposició a acollir a les persones que així ho necessiten”. La federació ha agregat que posa a la disposició de tots ells “los recursos i esforços necessaris per a coordinar, juntament amb les autoritats responsables, l’arribada i l’acolliment dels migrants” a la Comunitat Valenciana.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha afirmat que d’aquesta manera “recupera els objectius de la Xarxa de Ciutats Acollidores de la FEMP” per a difondre’ls entre els alcaldes de la Comunitat Valenciana. Entre aquests objectius està “elaborar un Protocol d’Acolliment de Refugiats en coordinació amb les institucions i les entitats col·laboradores” i “propiciar l’intercanvi d’informació i experiències amb la finalitat d’enfortir els processos d’acolliment i integració de les persones refugiades en els municipis espanyols”.

CATÀLEG DE SERVEIS SOCIALS

A més, aquestes finalitats inclouen “mejorar l’accés de les persones refugiades al catàleg bàsic de serveis socials de les entitats locals, contemplant les necessitats específiques d’aquests col·lectius” i “poner en marxa accions formatives dirigides a funcionaris i empleats públics de les entitats locals” relatives a qüestions com l’empadronament amb la finalitat de facilitar la porta d’entrada.

De la mateixa manera, els objectius s’estenen a “servicios bàsics: programes d’intervenció social, processos d’escolarització i formació ocupacional, i la generació de “espacios de participació de tots els actors socials destinats a intercanviar experiències i promoure accions conjuntes dirigides a afavorir la inclusió social, prevenir situacions de risc i promoure la convivència ciutadana en l’entorn local”.

Entre aquestes finalitats estan també “converger esforços de prevenció, assistència i sensibilització, especialment, pel que fa a la proximitat als ciutadans, acostant les respostes i oferint un enfocament comunitari, diseñar” estratègies conjuntes que donen llera a iniciatives d’apoderament i millora de l’autoestima de les persones”, i “estimular la participació ciutadana, especialment, a través del voluntariat”.

INFORMACIÓ SOBRE RECURSOS LOCALS

La FVMP ha demanat als municipis que “para afavorir la benvinguda i les condicions adequades” donen a conèixer la seua disposició i informació per a “conocer els recursos locals, les dependències habitacionales” i “todos els elements que siguen considerats com a primordials per a l’acolliment”.

Igualment, ha ressaltat que la Federació Valenciana de Municipis i Províncies compta amb la Xarxa Valenciana de Municipis d’Acolliment i ha demanat que amb l’objecte d’actualitzar les dades d’aquesta xarxa i saber si algun ajuntament vol adherir-se, les localitats es posen en contacte amb la secretària general de la FVMP.