Xarxa de Memòria Històrica

El present treball posa sobre la taula la posada en valor turístic de la Línia XYX (Batalla de Llevant, Guerra Civil Espanyola 1936–1939) en la doble perspectiva de donar a conéixer públicament una part rellevant de la història recent valenciana, espanyola i internacional (1938, contenció de les tropes colpistes amb el suport del nazisme i feixisme, victòria de l’exèrcit i milícies constitucionals) i d’impulsar a través del Turisme, el desenvolupament econòmic del territori (La Plana Baixa, l’Alt Palància, Alt Millars…).

El treball se sedimenta sobre un rigorós estudi científic de la Universitat Jaume I, basat en documentació històrica i estudi de camp dels vestigis.

S’aborda la protecció cultural del patrimoni bèl·lic, es proposa un Espai Territorial XYZ (104,35 quilòmetres) i tres Nodes turístics rellevants. Es dissenyen Rutes o Itineraris amb una total aplicabilitat, avançant criteris de senyalització. Es contemplen les empreses turístiques (allotjaments, restauració) existents en l’Espai XYZ. Es proposen distints Centres d’Interpretació o Museus, amb un relat comú, però garantint la seua complementarietat (tractant distints aspectes de la contesa), així com una forma de la seua gestió per a propiciar la seua permanència i estabilitat.

El treball és fruit del Conveni subscrit entre la FVMP i la Agència Valenciana de Turisme.

Més información Eugeni J. De Manuel coordinacio@fvmp.org

Documents:

Posada en valor Turístic X y Z final

3 Annexos