CURS PER A MEDIADORS DE LA XARXA PLATGES SENSE FUM DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Com ja sabràs, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, en col·laboració amb Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies va crear la XARXA DE PLATGES SENSE FUM de la Comunitat Valenciana, perquè la ciutadania dispose d’espais lliures de tabac.

https://www.sp.san.gva.es/sscc/opciones4.jsp?opcion=redplayas&nivel=2&menusup=sanms&perfil=inst&idioma=es

En aquesta iniciativa poden participar els ajuntaments que, tenint zones com a platges d’arena, urbanes, de roques, continentals/fluvials i/o cales decidisquen de manera total o parcial, delimitar zones amb la consideració de “espais sense fum” (o lliures de tabac).

En la Comunitat Valenciana, un 22,5% de la població major de 16 anys és fumadora i el tabaquisme produeix 5.807 morts anuals. Així mateix, el tabac té un impacte en el medi ambient, les burilles dels cigarrets no són biodegradables i poden tardar fins a 10 anys a destruir-se.

Amb la finalitat de dotar de coneixements, actituds i habilitats a les persones participants perquè en la seua labor informativa en les accions de “Platges sense Fum”, la *FVMP ha integrat en la seua plataforma formativa el Curs EN LÍNIA de MEDIADORS de la XARXA de PLATGES SENSE FUM.

El Curs es vaig dirigir a personal dels ajuntaments que disposen d’espais públics o zones com a platges costaners i/o continentals , que de manera total o parcial, vulguen delimitar zones amb la consideració de “espais sense fum” (o lliures de tabac).

Contingut del Curs EN LÍNIA de MEDIADORS DE LA XARXA DE PLATGES SENSE FUM.

Benvinguda/Introducció al curs.

Benvinguts al curs per a persones mediadores informatives de la Xarxa Platges sense Fum / Xarxa Platges sense Fum de la Comunitat Valenciana.

Aquesta formació en línia vol oferir-vos informació bàsica sobre el problema de salut que suposa el tabaquisme, sobre aspectes mediambientals que li concerneixen i sobre la Xarxa Platges sense Fum / Xarxa Platges sense Fum de la Comunitat Valenciana, perquè les tasques informatives que hàgeu d’exercir pugueu fer-les amb una informació adequada i amb una comunicació efectiva.

Objectius del curs.

Dotar de coneixements, actituds i habilitats a les persones participants perquè en la seua labor informativa en les accions de “Platges sense Fum” puguen:

 • Sensibilitzar a la població del perjudici del consum del tabac, així com dels efectes mediambientals de les burilles a les platges i dels beneficis d’una vida sense tabac.
 • Promoure i incitar a l’acceptació de la població de les Platges sense Fum.
 • Posar en valor la “Xarxa de Platges sense Fum” com un entorn de vida saludable.
 • Saber donar resposta a les inquietuds de la ciutadania usuària d’una platja sense fum en els aspectes bàsics de l’estratègia.

Temari/estructura del curs, autors i assignació de tutors

 • UNITAT_00: Objectius i introducció
 • UNITAT_01: Epidemiologia del consum del tabac: factors sociodemogràfics i de gènere
 • UNITAT _02: Conceptes bàsics: components del tabac i tipus de consum
 • UNITAT_03: El fum del tabac. Tabaquisme passiu, fum de tercera i quarta rage
 • UNITAT _04: El tabac des de la producció a la comercialització: problemes ètics i sanitaris
 • UNITAT_05: Tabaquisme, salut i medi ambient.
 • UNITAT_06: Estratègies de prevenció i control del tabaquisme en el nostre entorn
 • UNITAT_07: Què és una platja sense fum? Per què hem de tindre platges sense tabac?
 • UNITAT_08: Habilitats de comunicació (I i II). Casos pràctics.

Calendari/temporalització del curs.

Aquest curs homologat per l’IVAP, té una duració de 15 hores lectives en línia.

Hi ha 2 edicions programades:

 • 1a edició del 26 d’abril al 15 de maig de 2022, inclusivament.
 • 2a edició del 16 de maig al 5 de juny de 2022, inclusivament.

La inscripció a les edicions no implica la confirmació d’assistència perquè depén de l’aforament previst per a aquestes. (50 places cadascuna)

Condicions per a l’acreditació, titulació o certificat.

Finalitzat el curs, aconseguits els objectius marcats i superades les avaluacions de cada mòdul (75% de respostes correctes), l’usuari/a disposarà d’un certificat acreditatiu del seu aprofitament.