Informe sobre el risc d’incompliment dels objectius relacionats amb els residus municipals

Situació actual d’Espanya en relació amb el compliment dels objectius de reciclatge de residus municipals, segons l’informe d’alerta anticipada, publicat per la Comissió Europea (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3105)

Existeix el risc que Espanya no complisca l’objectiu de reciclatge municipal per a l’any 2025 i també preocupa el fet que el país estiga lluny d’assolir l’objectiu de dipositar només el 10% dels residus municipals en abocadors per a l’any 2035.

En l’actualitat, Espanya presenta una taxa de reciclatge inferior a l’objectiu i una alta quantitat de residus dipositats en abocadors. Els informes assenyalen algunes raons per a aquests resultats, com ara la falta de separació dels residus orgànics. No obstant això, en el cas dels residus d’envasos, Espanya ha superat la meta de reciclatge per a l’any 2025 en la majoria dels materials, amb l’excepció del paper, el cartó i el plàstic.

En resum, aquesta informació destaca els desafiaments a què Espanya ha de fer front en termes de gestió de residus i reciclatge. Actualment, les taxes de reciclatge no són molt elevades i hi ha problemes amb la recollida separada de diferents tipus de materials reciclables, com el paper, el plàstic i els bioresidus.

La Unió Europea proposa tres recomanacions principals per millorar la gestió de residus en els nostres territoris, que hi inclouen: fomentar la reutilització de residus i envasos, desenvolupar infraestructures de tractament de residus, especialment per als bioresidus, i aplicar restriccions al dipòsit en abocadors, com ara establir impostos que incentiven l’augment del reciclatge.

A més, s’hi esmenten algunes bones pràctiques que s’hi estan implementant, com a la província de Castelló, on les associacions de municipis emprenen projectes per millorar el reciclatge en les comunitats locals i on s’hi apliquen sistemes de pagament basats en la quantitat de residus generats.

Els informes ressalten la importància de prendre mesures per millorar la gestió de residus a Espanya i augmentar les taxes de reciclatge. Algunes de les possibles mesures proposades són les següents:

  1. Coordinar esforços entre les autoritats locals i les organitzacions encarregades de la recollida de residus, supervisant la separació del fem per part de la ciutadania i les empreses, i compartint aquesta informació amb tots.
  2. Establir metes o indicadors per als recollidors de fem que garantisquen una recollida adequada. Els municipis que complisquen aquestes metes podrien rebre beneficis fiscals, mentre que els que no ho facen podrien fer front a restriccions pressupostàries. A més, els resultats de cada municipi haurien de ser públics per informar la població.
  3. Promoure la reducció de la quantitat de residus generats, fomentant la reutilització d’objectes i evitant l’ús de productes no reciclables.
  4. Millorar la infraestructura de tractament de residus, especialment pel que fa als bioresidus, assegurant suficients instal·lacions per a processar-la i recollint informació sobre els diferents mètodes de tractament en cada regió.
  5. Educar les persones sobre la importància de separar correctament els residus, mitjançant la creació de materials de comunicació clars i la difusió de bones pràctiques de reciclatge. També cal ajudar els turistes a comprendre com separar els residus de manera adequada.
  6. Establir un sistema de pagament basat en la quantitat de residus generats per part d’empreses i llars. Això incentivarà la recollida de més residus reciclables i la reducció de la quantitat de fem produïda.

Adjuntem documentació per al teu interés: