MANIFEST DEL DIA INTERNACIONAL DE CONMEMORACIÓ EN MEMORIA DE LES VICTIMES DEL HOLOCAUST

El 27 de gener es commemora l’aniversari de l’alliberament del camp de concentració i extermini nazi alemany d’Auschwitz Birkenau en 1945, en el marc de la Segona Guerra Mundial. En 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar oficialment esta data com el Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l’Holocaust.
Ja han transcorregut 79 anys, des de les enormes atrocitats realitzades per ésser humà contra l’ésser humà i de la maquinària de maldat institucionalitzada de l’III Reich, que, en l’actualitat, per als homes i les dones de bé, senzillament, s’escapa de l’enteniment.
La commemoració de l’Holocaust nazi afecta no sols al poble jueu que va patir el despietat intent d’extermini, també van ser víctimes les ètnies romaní i sinti, els discapacitats i els homosexuals, els opositors polítics i socials al règim d’Hitler, i molts exiliats espanyols i valencians per la guerra civil i la posterior dictadura de Franco.
Les víctimes de nazisme no sols van ser els homes i dones assassinats o torturats en els camps d’extermini, sinó aquells altres que van treballar com a persones esclaves al servei del règim nazi. L’estudi de llistats ens comunica noms d’espanyols, de valencians, explotats fins a la mort. Molts van ser assassinats, i els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats.
El sistema de convivència democràtica és fràgil, i cal atendre’l i cuidar lo tots els dies. La desinformació, les construccions de realitats virtuals falses, la normalització social d’actituds rebutjables per la gran majoria de la societat (racisme, violència contra les dones, homofòbia …) són manifestacions visibles de l’atac a la convivència democrática.
La Memòria monstruosa de l’Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans. Commemorar esta data en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust és una forma eficaç de protegir la Democràcia i els Drets Humans enfront de qualsevol tipus de dictadures i autoritarismes siguen del signe que siguen.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) té entre els seus fins el desenvolupament i consolidació de l’esperit europeu i democràtic en l’àmbit local, i s’ha compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, establits per l’Assemblea General de l’ONU, els objectius de la qual 16 i 17 estan íntegrament dedicats a la promoció de les aliances necessàries per al Desenvolupament Sostenible, proposant entre altres la Promoció de la cultura de Pau i de la diplomàcia de ciutats.

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de la Víctimes de l’Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, el 27 de Gener de 2024, l´FVMP fa pública la necessitat d’aprofundir en l’Educació, la Memòria i la Investigació sobre l’Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és tasca essencial per a fomentar l’observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu.

La Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica (XARXA MEMÒRIA), impulsada per l´FVMP, d’acord amb la commemoració el 27 de gener de 2024 del Dia Internacional de l’Holocaust, considera esencial:

• Donar a conéixer el passat.
Posar cara a les víctimes i honrar les perque no caiguen en l’oblit. Transmetre a les noves generacions i per a coneixement públic el dolor infinit, el neguit, la mort i la desraó de la barbàrie.

• Vigilar el present.
Mantindre una posició activa en la defensa dels valors i de la convivencia democàtica.

• Actuar cap al futur.
Fomentar l’Educació, la Formació i la Cultura de la convivència en Pau i Llibertat.

Per això, entén imprescindible el treball conjunt plenament col∙laboratiu dels Governs (Govern de d’Espanya, Consell de la Generalitat, administracions locals i provincials) i de la societat civil valenciana.

I proposa als Governs Locals l’impuls d’actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l’Holocaust i la necessitat del concurs de tots i totes en la construcció d’una societat de democràtica.

Valencia, 27 de gener de 2024