Documentació
FVMP i Generalitat signen un conveni per a enfortir la comunicació local
La comunicació local a la Comunitat Valenciana es veurà reforçada gràcies a un nou conveni entre la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i la Generalitat Valenciana. Este acord estratègic busca enfortir el paper dels mitjans locals com a garants de la transparència, la identitat i la cohesió de cada municipi.
“Apostem per la comunicació local com a mitjà de transmissió de la identitat, cultura i la realitat social-econòmica dels nostres pobles, facilitant la interacció dels mitjans locals amb els mitjans tradicionals i fins i tot amb les xarxes socials”, va afirmar Miguel Bailach Luengo, secretari general de l’FVMP. “Les emissores locals són essencials perquè la ciutadania compte amb una informació de proximitat, com un servei públic que ens anuncia i avisa dels aspectes que ens interessen en el dia a dia”.
El conveni, segellat per Francisco Daniel González, director general de Comunicació i Promoció Institucional, i Miguel Bailach Luengo, establix un marc de col·laboració que inclou el finançament d’esdeveniments clau com el Dia Mundial de la Ràdio, el IV Encontre de Comunicació de Proximitat i programes especials en emissores municipals. Estes iniciatives no sols promouen la participació ciutadana, sinó que també reforcen el paper dels mitjans locals en la construcció de comunitats més fortes i connectades.
L’acord reconeix i reforça el paper de la comunicació local com un servei públic fonamental, una eina de transparència i un reflex de la identitat local. L’FVMP i la Generalitat Valenciana estan compromeses a garantir que les veus dels nostres municipis s’escolten i es valoren, promovent una major cohesió social i una participació de la ciutadania.
A més, el conveni posa en marxa noves estratègies per a integrar les emissores locals amb mitjans tradicionals i plataformes digitals, assegurant una difusió àmplia i efectiva de la informació que afecta cada comunitat. El finançament d’esdeveniments permetrà un intercanvi d’idees i millors pràctiques entre els professionals del sector, fomentant la innovació i la millora contínua en la comunicació local.
La col·laboració entre l’FVMP i la Generalitat Valenciana és un pas ferm cap a una comunicació local més forta, diversa i accessible per a tots. Esta aliança estratègica subratlla el compromís amb el desenvolupament de comunitats informades, participatives i cohesionades, on cada ciutadà tinga accés a informació rellevant i de qualitat.
Generalitat Valenciana i FVMP informen a Elx sobre el Pla Viu, ja amb 118 ajuntaments adherits.
El Pla seguix amb noves licitacions per a construir 10.000 vivendes públiques per a joves i persones vulnerables.
Elx, 1 de juliol de 2024 – L’FVMP, mitjançant el conveni amb la GVA, ha organitzat la jornada informativa del Pla Viu per a les comarques del Baix Vinalopó, Vinalopó Mitjà i Baix Segura. L’esdeveniment s’ha celebrat en el Centre de Congressos d’Elx durant este matí.
El Pla Viu té com a objectiu enfrontar el problema de la vivenda a la Comunitat Valenciana mitjançant la construcció de 10.000 noves vivendes de protecció pública en els pròxims quatre anys. A diferència de les vivendes de protecció oficial (VPO), estes vivendes estan destinades a joves i famílies que no es consideren econòmicament vulnerables, segons va explicar Miguel Bailach, secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
La iniciativa ja compta amb el suport de quasi 120 ajuntaments, els quals s’han adherit al conveni entre la Generalitat Valenciana i l’FVMP. Este conveni facilita la col·laboració publicoprivada, permetent que entitats privades construïsquen vivendes en sòl públic cedit pels municipis. La finalitat és agilitzar i dinamitzar les gestions necessàries per a començar les construccions al més prompte possible.
En la presentació del Pla Viu van participar l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz; el secretari general de l’FVMP, Miguel Bailach; el director general de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), Ernesto Fernández, i el secretari autonòmic de Vivenda, Sebastián Fernández. Tots van coincidir en la importància d’esta col·laboració per a abordar el dèficit de vivenda i fomentar l’estabilitat residencial a la regió.
El Pla Viu es basa en tres pilars fonamentals:
- Col·laboració Administrativa: Conselleria i ajuntaments treballaran junts per a impulsar projectes de construcció en sòls habitables.
- Seguretat Jurídica i Normativa: S’establirà un marc adequat que permeta i facilite les promocions de vivendes.
- Col·laboració Publicoprivada: Es valoraran els recursos de l’administració privada i pública per a sumar esforços en la implementació de noves vivendes públiques.
L’ajuntament d’Elx ja està avançant en esta línia amb la segona fase de construcció en el barri de Sant Antoni, on es preveu edificar cinc nous blocs amb un total de 373 vivendes, amb un pressupost de 38,6 milions d’euros.
S’espera que el Pla Viu no sols incremente l’oferta de vivendes assequibles, sinó que també dinamitze l’economia local i millore la qualitat de vida dels residents de la Comunitat Valenciana.
Per a més informació, pot contactar-nos en el correu electrònic: planvive@fvmp.org
Gràcies per la seua atenció. Salutacions.
Alacant es vist de festa per a donar la benvinguda a la nova campanya de Terra de Festes: Cultura i Tradició
Innovació i tradició s’unixen en una experiència interactiva única
Este dijous 20 de juny de 2024 a les 13.00 la Federació Valenciana de Municipis i Províncies inaugura a Alacant la Barraca de Terra de Festes. Situada al costat del Palau de la Diputació d’Alacant, la barraca estarà oberta fins al dilluns 24 de juny amb un horari de 12.00 a 14.30 i de 18.00 a 21.30, oferint una experiència interactiva sobre les festivitats de la Comunitat Valenciana.
Durant estos dies, els visitants podran gaudir d’una experiència immersiva i descobrir les tradicions festives dels municipis a través d’interaccions amb les tradicions culturals i la presentació d’una nova versió de la WEBAPP Terra de Festes. Esta aplicació a manera de web no necessita descàrrega, incorpora innovacions en la navegació i utilitza intel·ligència artificial per a suggerir als usuaris les festes més pròximes i adequades als seus interessos, convertint-se en una verdadera xarxa social de les festivitats. Esta ferramenta és un esforç més per modernitzar i acostar les tradicions festives a un públic de totes les edats, facilitant la participació i el gaudi de les celebracions.
La nova WEBAPP Terra de Festes es presenta com una guia intel·ligent per a les festes valencianes. Serà en la Barraca de Terra de Festes on done el seu tret d’eixida, oferint un espai interactiu on podràs descobrir les últimes novetats tecnològiques aplicades a les tradicions valencianes. El Palau de la Diputació d’Alacant serà l’epicentre d’esta celebració, que s’inaugura este dijous a les 13.00. La Barraca de Terra de Festes té esta primera parada a Alacant, però pretén recórrer diferents municipis de la Comunitat Valenciana. Organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Generalitat Valenciana, la campanya Terra de Festes: Cultura i Tradició busca destacar i difondre la riquesa cultural de les festes locals.
Coincidint amb esta presentació, el divendres 21 de juny a les 10.00, l’FVMP celebrarà la junta de portaveus en la Sala d’actes de la Diputació d’Alacant, seguida del Consell de l’FVMP a les 11.00. La Barraca continuarà amb el seu horari habitual rebent associacions de festes de tota la Comunitat Valenciana, incloent-hi la visita destacada d’Alba Muñoz Navarro, Bellea del Foc 2024 de la foguera Florida-Portazgo.
L’esdeveniment culminarà el dia de Sant Joan, dilluns 24 de juny, no sense abans gaudir el diumenge 23 de juny de la visita del Molt Honorable Senyor President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón Guixot, acompanyat per la presidenta de l’FVMP, Rocío Cortés Grao, el secretari general de l’FVMP, Miguel Bailach Luengo, i el vicesecretari general de l’FVMP, Modesto Martínez Sabater. Esta visita reafirma el compromís de les institucions amb la promoció i conservació de les festivitats valencianes.
No et perdes l’oportunitat de submergir-te en la cultura festiva valenciana i descobrir les últimes innovacions tecnològiques que t’acostaran a les nostres tradicions.
T’esperem en la Barraca de Terra de Festes fins al 24 de juny!
Declaració Institucional Dia de l’Orgull
La Junta de Portaveus de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), en la reunió ordinària celebrada el dia 30 d’abril de 2024, va aprovar per unanimitat la següent Declaració Institucional, perquè siga remesa a totes les entitats locals de la Comunitat Valenciana amb la finalitat que s’adopte pels seus respectius Plens.
Dia Internacional de l’Orgull
28 de juny de 2024
El dia internacional de l’orgull, que se celebra en commemoració dels disturbis de Stonewall (Nova York, els EUA) de 1969 i que va suposar l’inici del moviment d’alliberament homosexual, és sens dubte la commemoració més lligada al concepte d’igualtat, de llibertat i de respecte a la diversitat.
Hui recordem a aquells homes i dones valentes que van alçar la veu per a dir prou a la situació d’opressió i por en la qual vivien. Eixe crit d’esperança i de reivindicació seguix present en la nostra societat cada 28 de juny, com aquell 28 de juny de 1969.
Eixe crit reivindicant la igualtat i el respecte va suposar el naixement dels drets del col·lectiu LGTBI, drets que en els nostres dies i en la nostra societat podem considerar com consolidats.
Lluny han quedat aquells moments en els quals l’homosexualitat era un delicte i els homosexuals eren perseguits per ser i sentir com volien. Com també aquells moments en què eren reprimits.
Hui, Dia Internacional de l’Orgull, podem sentir-nos, com a societat i com a poble, orgullosos de ser un país i una Comunitat Valenciana exemplar en el respecte cap a la igualtat de totes les persones, una societat democràtica, diversa i respectuosa amb tots els seus membres.
Una societat en la qual no sols no existixen exclusions per motius d’identitat i expressió sexual, sinó que se sent orgullosa de la seua diversitat.
Una societat en la qual podem dir, orgullosos, que es respecta el que establix l’article primer de la Declaració Universal de Drets Humans: “Tots els éssers humans naixen lliures i iguals en dignitat i drets”.
No obstant això, l’orgull del deure complit no pot fer-nos caure en l’autocomplaença. Queda molt per fer i molt pel que lluitar.
Començant per recordar, solidaritzar-nos i alçar la nostra veu per totes les persones, de molts llocs del món, on l’homosexualitat seguix penalitzada, molts països en els quals les persones del col·lectiu LGTBI són perseguides, amenaçades i fins i tot executades per, simplement, expressar els seus sentiments.
Tinguem present en este moment a totes i cada una d’elles i que el seu record ens servisca per a redoblar el nostre esforç i lluitar per impedir que eixe fosc passat puga tornar al nostre país.
Des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies volem aprofitar este dia per a reiterar el nostre compromís i suport al col·lectiu LGTBI de la Comunitat. I ho fem des del ferm compromís d’esta institució amb la defensa de la llibertat, la dignitat de l’ésser humà i el respecte de totes les persones a viure i viure la seua orientació sexual com lliurement desitgen.
Es tracta d’una cosa tan senzilla com deixar a les persones viure amb plenitud i llibertat els seus drets, una cosa tan valenta com denunciar qualsevol manifestació d’LGTBI-fòbia i una cosa tan bonica com deixar que la gent senta i estime en plena llibertat.
Molts han sigut els avanços socials aconseguits en l’àmbit nacional, comunitari i europeu per les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, no és el moment d’endinsar-nos en la seua cita, però sí en el seu esperit i fonament: valors universals i democràtics com la igualtat, el respecte, la diversitat i la llibertat.
Valors que representen i facen valdre el millor de l’ésser humà i de qualsevol societat democràtica i valors que avorrixen altres contraposats com la intolerància, la discriminació o la violència.
Hui, des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, volem també reconéixer la labor de tantes persones que, a títol personal o en el desenvolupament del seu treball, lluiten per aconseguir un món més just, més humà, més respectuós amb la diversitat i més igualitari.
Espanya, vivint el major període de democràcia de la seua història és, sense cap dubte, una de les nacions en la qual major protecció i respecte gaudixen les persones del col·lectiu LGTBI i, per tant, una de les societats més igualitàries i justes del planeta. Gràcies a tots eixos homes i dones que, compromesos amb esta causa i amb independència de la seua ideologia, ens han permés ser el que hui som.
Espanya, i la Comunitat Valenciana, orgullosa i conscient del que hem aconseguit, ha de continuar treballant per l’abolició de qualsevol indici de discriminació en els drets de les persones LGTBI, impulsant polítiques basades en la llibertat i en la diversitat i garantint els drets d’este col·lectiu.
Este deure amb una part important de la nostra societat ha de servir perquè ens sentim tots orgullosos del que hem aconseguit i també per a unir-nos en la busca d’una societat en la qual la llibertat de les persones i la seua dignitat estiga per damunt de qualsevol contesa política.
Celebrem doncs l’orgull, celebrem la dignitat de les persones, celebrem la llibertat i celebrem la diversitat d’Espanya i de la Comunitat Valenciana.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DEL DIA EUROPEU EN RECORD A LES VÍCTIMES DEL TERRORISME
11 DE MARÇ DE 2024
En el Dia Europeu en Record de les Víctimes del Terrorisme, des de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) commemorem amb profunda tristesa els dolorosos atemptats que van sacsejar a Espanya i al món fa vint anys i ens unim a tots els ciutadans d’Europa per honrar la memòria de les seues víctimes.
Una vegada més, reafirmem el compromís d’Ajuntaments, Diputacions Provincials, Cabildos y Consells Insulars amb els valors de pau i convivència i recordem que és en la unitat i en la col.laboració on trobem la força necessària per a superar les adversitats i construir un futur més segur i esperançador per a la nostra ciutadania.
És en esta unitat, on les víctimes, els seus familiars i amics reconeixen la solidaritat i l’afecte de tot un poble, l’europeu, que rebutja qualsevol manifestació contra la dignitat i la integritat i qualsevol atac contra els pilars sobre els quals s’hem construït, edificat i desenvolupat la nostra civilització: la llibertad, la justícia, els drets humans, la democràcia.
En este dia, en el qual honrem la memòria dels quals ja no estan, renovem la nostra responsabilitat de lluitar, infrangiblement, contra el terrorisme en totes les seues formes i la nostra ferma determinació de continuar treballant junts per a construir un futur en el qual totes les persones puguen viure lliures de la por i la intolerància.
Hui, en este vinté aniversari, ens unim des del respecte i la solidaritat a totes les víctimes del terrorisme a Europa i en el món i recordem la nostra voluntat de treballar a favor de la pau i la justícia als nostres pobles y ciutats.
Per això, les Entitats Locals reunides en la FEMP ens comprometem a:
- Assegurar que la memòria de les víctimes del 11M es mantenga intacta i ens inspire a continuar construint una societat més justa, pacífica i lliure per a les generacions.
- Traballar perquè la veu dels qui van sobreviure a la barbàrie siga el germen del compromís dels joves amb un futur de pacífic i allunyat de qualsevol forma de radicalització.
- Garantir l’espai de consens entre societat civil i institucions amb les associacions de víctimes i defensar els principis fonamentals de memòria, dignitat, justícia i veritat.
- Declaración 11 de marzo 2024 val (2) (133 kB)
Declaració Institucional de la FVMP en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies s’uneix un any més a la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per reafirmar el nostre compromís amb la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones a la nostra comunitat.
En este dia, fem un homenatge a totes les dones que han lluitat i continuen lluitant pels seus drets, per la igualtat d’oportunitats i per una societat més justa i inclusiva. Reconeixem la seua valentia, resiliència i contribució invaluable en tots els àmbits de la vida.
El 8 de Març és una data destacada al calendari internacional per recordar que la societat ha de ser igualitària, equilibrada i ha de permetre recollir les demandes de la ciutadania. Això no obstant, hem de valorar els avanços
conseguits i ser conscients del camí que ens queda per recórrer.
Ens comprometem a continuar treballant en l’eliminació de totes les formes de discriminació i promoure polítiques i accions que fomenten la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral, educatiu i social. Així mateix, impulsarem la participació activa de les dones a la presa de decisions i a la vida política del nostre municipi.
Este 8 de març, reafirmem el nostre compromís de construir una societat igualitària, on totes les dones es puguen desenvolupar plenament, sense barreres ni discriminació. Convidem a tota la comunitat a sumar‑se a esta
commemoració i a reflexionar sobre la importància de la igualtat de gènere en la construcció d’un municipi més just i equitatiu.
Tenim l’obligació de treballar per eliminar les desigualtats que encara pateixen les dones especialment als entorns rurals i de les desigualtats de què són objecte per la seua doble condició de viure en estos entorns i de ser dona.
Hem de crear junts una societat on no hi hagen bretxes de gènere en l’ocupació, l’aspecte social i cultural, així com en l’emprenedoria, on la corresponsabilitat i la conciliació de la vida laboral i familiar siga una realitat, on hi haja equilibri entre dones i homes als òrgans de direcció i als llocs de decisió i participació.
Des de l’àmbit local hem de seguir amb el compromís de construir una societat igualitària que garanteixca els drets de totes les persones, així com la participació activa a la vida local, i aconseguir trencar els sostres de vidre, per poder arribar a una igualtat real d’oportunitats i representació social que es mereixen les dones.
Convidem a totes les Entitats Locals a adherir‑se a esta Declaració, reafirmant el compromís de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies respecte als drets humans i molt especialment als drets de les dones i a la igualtat
d’oportunitats entre homes i dones i proposem꞉ ‑ Afavorir l’autonomia de les persones i construir una societat igualitària en drets i que es tradueixca en fets.
- Acabar amb la bretxa de gènere que continua existint en alguns entorns laborals, tant en la qualitat dels llocs com en la representació de gènere.
- Continuar promovent la tasca que des dels municipis fan en matèria d’igualtat. ‑ Impulsar de manera eficaç el protagonisme imprescindible de la dona al món rural.
- Seguir treballant en la millora del sistema de detecció primerenca, així com en l’atenció a les víctimes de violència contra les dones en el marc de les nostres competències.
- Promoure la transversalitat de les polítiques d’igualtat a la resta d’àrees de gestió dels ajuntaments.
Perquè la igualtat de gènere no és una qüestió d’un dia, ni d’un mes, ha de ser un compromís permanent de tota la ciutadania en conjunt i consolidar allò que s’ha aconseguit per poder seguir caminant camins d’igualtat entre tots.
CONSTRUÏM UN MUNICIPALISME IGUALITARI
Valencia, 5 de febrero de 2024.
- DECLARACIÓ 8 M - FVMP - 2024 (231 kB)