Documentació
Terra de Festes: Cultura i Tradició impulsa les associacions de festes de la Comunitat Valenciana
La Comissió Assessora de Festes i Tradicions es consolida a Segorbe amb un enfocament tecnològic i estratègic per a las festivitats locals
Segorbe, 14 de setembre de 2024 – Segorbe ha sigut l’escenari triat per a la reunió de la Comissió Assessora de Festes i Tradicions de la Comunitat Valenciana, coincidint amb les seues mundialment conegudes Entrades de Bous i Cavalls, festa d’interés turístic internacional. Esta trobada, presidida per José Manuel Cuenca, secretari autonòmic de Presidència, va comptar amb l’hospitalitat de l’alcaldessa, Mari Carmen Climent García, qui va acompanyar la comitiva en els actes festius des de la llotja reservada.
Entre els assistents a la reunió van estar José Antonio Redorat, director general d’Administració Local; José Manuel Camarero, secretari autonòmic de Turisme; i Miguel Bailach, secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), juntament amb Modesto Martínez, vicesecretari general de l’FVMP, i representants de diverses associacions festives de la Comunitat Valenciana.
Noves ferramentes tecnològiques: intel·ligència artificial i geolocalització
Durant la trobada es va destacar l’interés de les associacions festives en les dades proporcionades per la intel·ligència artificial i la geolocalització de la nova web app Terra de Festes. Esta plataforma, sense necessitat de descàrrega, permet als usuaris accedir a informació detallada de les festivitats mitjançant un enllaç o codi QR únic i personalitzat. Esta ferramenta serà clau per a mesurar la participació, gestionar recursos, previndre escenaris a futurs i millorar la seguretat en les festivitats locals.
Amb el seu disseny innovador, inspirat en plataformes com TikTok, Terra de Festes facilita una interacció visual i dinàmica, connectant més eficaçment les festivitats amb el públic. Les dades recopilades permetran als organitzadors personalitzar i millorar futures edicions de cada festa, optimitzant la planificació i ajustant-se a les preferències del públic.
Les associacions van mostrar un gran interés en els beneficis que aportarà esta nova tecnologia. L’FVMP ha habilitat el correu comunicacion@fvmp.org per a rebre documentació i informació sobre festivitats locals, assegurant que Terra de Festes siga una plataforma actualitzada i representativa de totes les celebracions de la Comunitat Valenciana.
Aposta per la modernització i simplificació
José Manuel Cuenca va subratllar el compromís de les associacions amb la innovació, destacant la proactivitat que han mostrat en sumar-se a esta iniciativa. José Antonio Redorat va ressaltar el compromís del Consell amb un enfocament de “govern de baix cap amunt”, centrat en les persones com a protagonistes de les polítiques públiques. A més, Miguel Bailach va recordar el repte de la simplificació burocràtica, en el qual ja s’estan prenent mesures importants per a millorar la gestió festiva.
Ampliació de la representativitat en la Comissió Assessora
La Comissió Assessora de Festes i Tradicions oferirà a tots els municipis de més de 50.000 habitants formar part d’este òrgan col·legiat. Esta iniciativa permetrà ampliar la representativitat i incloure municipis com València, Alacant, Castelló, Elx, Torrent, entre altres, en la presa de decisions sobre les festes locals.
Actualment, formen part de la comissió la Generalitat, l’FVMP i representants de prop de 50 entitats festives de la Comunitat Valenciana, incloent-hi les organitzadores de festes d’interés turístic internacional, com les Falles o les Fogueres de Sant Joan, així com entitats nacionals o d’interés turístic com la Interagrupació de Falles i la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians.
Durant la reunió, també es va proposar la creació de dos grups de treball: un per a la promoció i optimització de recursos i un altre per a solucionar dificultats administratives comunes a totes les festes, un pas clau per a millorar els processos festius i garantir la qualitat i seguretat de les festivitats valencianes.
Segon Congrés ‘Terra de Festes’ a Alacant
La Comissió va acordar la celebració del segon Congrés ‘Terra de Festes’ que tindrà lloc en Fira Alacant del 8 al 10 de novembre, coincidint amb Expofesta. Este congrés oferirà un espai per a conéixer les necessitats de les associacions festives i subratllar l’aposta del Consell per la defensa de les tradicions valencianes.
Per a més informació i accés a la web app, visita www.terradefestes.es.
La Comunitat Valenciana unida contra els assassinats masclistes
Les institucions valencianes s’unixen a la condemna de l’assassinat masclista a Castelló
Representants de la Generalitat, Diputació d’Alacant, FVMP i Ajuntament de Monforte del Cid es van manifestar contra la violència masclista després del recent assassinat a Castelló.
Monforte del Cid, Alacant, 4 de setembre de 2024 – La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) va convocar un minut de silenci en repulsa de l’assassinat masclista ocorregut a Castelló. Representants de la Generalitat Valenciana, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Monforte del Cid s’han reunit hui davant del consistori d’esta localitat per a secundar la convocatòria.
A l’acte han assistit el Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón; l’alcalde de Monforte del Cid, Juan José Hernández Rico; el conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina; la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes; el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez; i el secretari general de l’FVMP, Miguel Bailach, així com representants de la societat civil i veïns del municipi.
Este acte de solidaritat i empatia amb les víctimes posa de manifest la unitat de les institucions valencianes en la lluita contra la violència contra la dona. L’FVMP i la resta de les institucions presents van reafirmar el seu compromís en la prevenció, sensibilització i protecció de les víctimes, amb l’objectiu d’erradicar esta xacra social. Es va destacar la importància de la col·laboració entre totes les administracions i la societat civil per a aconseguir una Comunitat Valenciana lliure de violència de gènere.
Si eres víctima de violència de gènere o coneixes a algú que ho siga, telefona al 016. És un telèfon gratuït i confidencial, disponible les 24 hores del dia.
Terra de Festes impulsa el 50 aniversari de Moros i Cristians a Villena
Cultura, tradició i tecnologia. L’FVMP secunda, celebra i promociona en la seua aplicació web el mig segle del congrés, així com fa lliurament d’un mupi commemoratiu de Terra de Festes als seus participants.
Villena, Alacant – La ciutat de Villena ha sigut l’epicentre de la celebració del 50 aniversari del primer Congrés Nacional de Festes de Moros i Cristians, un esdeveniment que va reunir festers i representants de tota Espanya per a commemorar esta arrelada tradició. La Federació Valenciana de Municipis i Províncies, a través d’este innovador impuls al projecte “Terra de Festes”, va tindre un paper protagonista en les commemoracions.
Terra de Festes: Cultura i Tradició es presenta com la ferramenta digital clau per a la promoció de les festes municipals, oferint als assistents accés a informació en temps real, història del congrés i oportunitats de connexió a través de xarxes socials i ferramentes interactives. Esta col·laboració exemplifica el compromís de l’FVMP per preservar i promocionar les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana, fusionant la riquesa cultural amb la tecnologia més capdavantera per a arribar a tots els públics.
Modesto Martínez, vicesecretari general de l’FVMP, va subratllar la rellevància d’esta aliança: “Terra de Festes ha vingut a col·laborar amb el 50 aniversari del primer congrés de Moros i Cristians. En Terra de Festes donarem promoció i difusió a totes les festes de la nostra Comunitat. Terra de Festes amb els Moros i Cristians”.
Com a colofó, l’FVMP va fer lliurament d’un mupi promocional de “Terra de Festes” a la Junta Central de Festes de Moros i Cristians de Villena, així com a tots els participants en la desfilada, simbolitzant la unió entre la cultura, la tradició i la innovació en la difusió de les festivitats de la Comunitat Valenciana.
L’FVMP, a través de “Terra de Festes”, continua treballant en este nou impuls per a revitalitzar, innovar i modernitzar la difusió de les festes tradicionals, assegurant que la riquesa cultural de la Comunitat Valenciana continue viva i accessible per a tota la gent.
Terra de Festes: Celebra la Cultura i Tradició en la 75a Fira de la Verema de Requena
La Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l’Ajuntament de Requena s’unixen per a celebrar i promoure la rica tradició festiva de la Comunitat Valenciana en un esdeveniment que commemora la 75a Fira i Festa de la Verema de Requena.
La Fira i Festa de la Verema, que celebra la seua 75a edició, és un esdeveniment clau per a Requena i un símbol de la cultura vitivinícola que definix molt bé esta comarca. Enguany, l’FVMP s’enorgullix de celebrar un nou acte de Terra de Festes, destacant la importància de preservar la nostra cultura, les nostres tradicions i enfortir el sentit de comunitat.
El divendres 23 d’agost, a les 18.30 hores, la Plaça Consistorial de Requena serà l’escenari d’un esdeveniment que posa en valor la riquesa i diversitat de les nostres festivitats, celebrant així el llegat cultural que definix la Comunitat Valenciana.
Rocío Cortés Grao, alcaldessa de Requena i presidenta de l’FVMP, va ressaltar la importància d’este esdeveniment i de la col·laboració entre institucions i societat civil: “Estos pròxims dies ens centrem en el fet que Requena oferisca el millor tant a veïns com a visitants amb motiu de la 75a Fira i Festa de la Verema. Agraïsc el compromís de les associacions i col·lectius locals, que han contribuït a fer d’estes festes un esdeveniment plural i accessible per a tots.”
L’assistència de diversos diputats, així com de representants de l’FVMP, inclosos el secretari general, Miguel Bailach, i el vicesecretari general, Modesto Martínez, juntament amb diverses associacions de festes i autoritats municipals, subratlla la importància de “Terra de Festes” com un esdeveniment important per a la projecció i l’enfortiment de les tradicions valencianes en tota La Plana d’Utiel-Requena.
Després de l’acte central en la Plaça Juan Grandía, els assistents tindran l’oportunitat de disfrutar d’un vi d’honor, enfortint els llaços entre els municipis i compartint junts l’orgull de les nostres tradicions culturals.
L’FVMP convida els ciutadans i visitants a unir-se a esta celebració d’un nou acte de Terra de Festes, que honra i projecta les nostres arrels culturals.
Per a més informació sobre Terra de Festes o per a concertar entrevistes amb els representants de l’FVMP, per favor, pose’s en contacte amb: comunicacion@fvmp.org
MOCIÓ RECUPERACIÓ DRET CIVIL VALENCIÀ
La Junta de Portaveus de l’FVMP, reunida en data 21 de/d’ juny de 2024, va aprovar per unanimitat la moció “Recuperació efectiva del DRET CIVIL FORAL VALENCIÀ”, perquè siga remesa a totes les Entitats Locals de la Comunitat Valenciana amb la finalitat que s’adopte pels seus respectius plens.
COCEMFE CV i FVMP s’uneixen per a impulsar l’accessibilitat en municipis valencians
L’acord entre COCEMFE CV i l’FVMP busca solucionar problemes d’accessibilitat urgents en els municipis valencians, com la falta de places d’aparcament reservat, les dificultats en les zones de baixes emissions i la falta d’accessibilitat en comerços.
“Estem contents perquè ara tenim un interlocutor directe amb els municipis i diputacions de manera bidireccional. La xarxa de la Federació és un canal molt valuós perquè els municipis coneguen les necessitats i preocupacions de les persones amb discapacitat, especialment d’aquelles amb mobilitat reduïda, i arribar als pobles més xicotets i d’interior”, ha assenyalat Albert Marín, president de COCEMFE CV, destacant la importància del recent acord signat amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
COCEMFE CV, la Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana, és una organització sense ànim de lucre dedicada a la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica i a la promoció de la seua plena inclusió en la societat. Per la seua banda, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) és una entitat que agrupa a tots els municipis de la Comunitat Valenciana, facilitant la col·laboració i l’intercanvi d’experiències entre ells.
Este acord estableix diversos punts clau:
- Elaboració d’un informe de necessitats: COCEMFE CV crearà un informe detallat de necessitats i propostes que serà traslladat a l’FVMP per a la seua difusió a la xarxa de municipis.
- Campanyes de sensibilització i formació: Ambdues organitzacions col·laboraran per a facilitar formació i sensibilització en temes d’accessibilitat.
- Canvis normatius: Es promouran modificacions normatives per a atendre millor les necessitats de les persones amb discapacitat.
L’acord aborda problemes específics com:
- Aparcament reservat: La dispersió i falta d’informació sobre la normativa que regula l’aparcament reservat a les persones amb discapacitat, així com l’escassetat de places de lliure disposició en alguns municipis.
- Zones de baixes emissions: Les conseqüències de la implementació de zones de baixes emissions per als conductors amb discapacitat en els municipis més grans.
- Accessibilitat en comerços: Estratègies econòmiques per a fomentar l’accessibilitat en locals comercials.
Estos problemes són fonamentals per a la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, ja que la falta d’accessibilitat limita la seua participació en la societat i afecta la seua capacitat de dur una vida independent i plena. Este acord representa un pas important cap a una Comunitat Valenciana més inclusiva i accessible per a tots.
La reunió entre COCEMFE CV i l’FVMP va comptar amb la participació de Rocío Cortés, presidenta de l’FVMP; Miguel Bailach, el seu secretari general; Albert Marín, president de COCEMFE CV; María José Martínez, presidenta de COCEMFE València; i tècnics d’ambdues entitats. Esta trobada va ser fonamental per a establir línies de treball conjuntes i abordar de manera efectiva les preocupacions de les persones amb discapacitat.
Estes accions s’emmarquen en la iniciativa “Trencant Barreres, Obrint Camí”, una campanya de conscienciació dirigida a institucions i altres organismes per a impulsar l’accessibilitat en l’àmbit urbanístic, del transport i les comunicacions. Este projecte forma part del Pla de Prioritats de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), finançat per la Fundació ONCE.
COCEMFE CV és una organització no governamental sense ànim de lucre nascuda en 1991 l’objectiu principal de la qual és la defensa dels drets de les persones amb discapacitat física i orgànica, així com la promoció de la seua plena inclusió i participació en la societat. Esta entitat d’utilitat pública aglutina els esforços i activitats de les tres federacions territorials i de les 100 associacions que la integren. És una de les 16 confederacions autonòmiques de COCEMFE i forma part del Comité d’Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV).
Per a més informació sobre este acord i com pots col·laborar per a millorar l’accessibilitat en el teu municipi, visita el lloc web de COCEMFE CV en www.cocemfecv.org o crida al 96 335 50 60.
COCEMFE CV i FVMP reforcen el seu compromís amb la millora de l’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat en la Comunitat Valenciana. Inviten als lectors a seguir de prop estes iniciatives i obtindre més detalls a través dels canals de comunicació de COCEMFE CV.